Butično pivo (degustacija in varjenje)

DVIGNITE SVOJE ZNANJE O PIVU NA VIŠJI NIVO, OBENEM PA SE NAUČITE ZVARITI ODLIČNO DOMAČE PIVO, KI BO ŽE V PRVEM POSKUSU NAVDUŠILO VAŠE PRIJATELJE! SEVEDA, DEGUSTACIJA VRHUNSKEGA PIVA JE VKLJUČENA!

Že več kot 15 let je odkar je v Sloveniji nastala prva butična oz. craft pivovarna pa še vedno marsikdo skomigne z rameni, ko zasliši besedno zvezo “pale ale”.  Tudi jaz nekoč nisem točno ločil lager in ale piva in vem, kako odločen sem bil, da to spremenim in resnično začnem razumeti pivo. Po letih in letih raziskovanja, degustiranja in izobraževanja sem odšel v London na enega najtežjih izpitov o poznavanju piva na svetu. In ga naredil!  Sedaj pa želim pomagati tudi ostalim. Svet piva je namreč lahko hitro preobsežen, če se ga ne lotiš pravilno. Obstaja čez 100 stilov piva, vsako leto pa nastajajo tudi novi. Ohranjati korak s časom brez izobraževanja je tako skorajda nemogoče. Tudi narediti pivo doma je lahko večji izziv, kot si ga predstavljamo. Vendar pa lahko z upoštevanjem le treh glavnih pravil in nekaj triki poskrbimo, da bo tudi naše lastno pivo res odlično! Dobra novica? Spoznavati pivo je najbolj okusna šola na svetu.

KDO VODI DELAVNICO?

ANDREJ COLARIČ

Organiziral in vodil že več kot 700 dogodkov na področju spoznavanja in okušanja kvalitetnih pijač. Predavatelj na številnih delavnicah in tečajih o poznavanju piva ter pivovarstva – sodeluje s pivovarnami, bari, restavracijami in kulinaričnimi mediji. Strastni domači pivovar, ki je v zadnjih desetih letih naučil variti pivo že več kot 3.000 Slovencev in Slovenk. Imetnik svetovno priznanega certifikata Certified Cicerone ® in soavtor moderne slovenske knjige o pivu, PIVO – PIJAČA DOŽIVETJA.

CERTIFIKATI
Andrej Colarič - Tekoče zadeve - Virtualna degustacija ali klasična degustacija

KAKŠEN JE PROGRAM DELAVNICE?

Delavnica se deli na dva ključna dela:

A) POZNAVANJE IN OKUŠANJE PIVA

  • Kratka zgodovina piva in kako je nastala #3 najbolj konzumirana pijača na svetu
  • Senzorika oz. kaj se opazuje pri degustaciji piva
  • Vrste piva in stili na enostaven in razumljiv način
  • Razumevanje iz kje pride v pivo barva, kaj določa stopnjo alkohola in kaj za vraga pomeni IBU
  • Katere kozarce za pivo je fino imeti doma in kaj storiti, če imate prostor le za ENEGA
  • Ali je točeno pivo res boljše od tistega iz pločevinke in zakaj je včasih dobro počakati 20 minut, ko pivo vzamemo iz hladilnika
  • Pravilno točenje piva, ki nikoli ne razočara in poskrbi za optimalno izkušnjo

B) VARJENJE: DOMAČE PIVO

  • Sestavine v pivu in katera je najpomembnejša (ni voda!)
  • Kakšen je proces varjenja v komercialnih pivovarnah in kako se razlikuje od domačega pivovarstva
  • Katero opremo potrebujete, da naredite domače pivo (in katere sploh ne, vendar vam jo bodo želeli prodati)
  • Najpogostejše napake, ki so sovražnik #1 vsakega začetnika v domačem pivovarstvu
  • Triki in nasveti, da bo že prvo domače pivo uspeh in nekaj idej, kako ga še dodatno izboljšati

ZAKAJ JE TA DELAVNICA DOBRA IDEJA?

  • Pridobivanje resnično uporabnega znanja
  • V naših kozarcih in grlih bo skrbno izbrano vrhunsko pivo iz različnih koncev sveta
  • Strokovno podkovan predavatelj z mednarodnimi certifikati
  • Sproščeno vzdušje v družbi ostalih ljubiteljev piva
  • Varjenje piva po najenostavnejši metodi pred očmi udeležencev
  • Triki in nasveti, da bo domače pivo uspelo že v prvem poskusu

KAJ PRAVIJO PRETEKLI UDELEŽENCI?

Tečaj je fantastičen. Ravno prav globine, da ne prestraši začetnika, obenem pa na svoj račun pride tudi kakšen bolj veteranski pivopivec (beri: jaz). Vse skupaj pa je še boljše, ker nikoli nimaš praznega kozarca, saj se točijo odlični predstavniki raznih stilov.

273505768_109352081666528_8048841803606408743_n

Robert K.

Udeležil sem se delavnice o butičnem pivu in zdelo se mi je super. Predavatelj je energičen in poda številne res uporabne informacije, tako o poznavanju piva, kot tudi varjenju. Absolutno priporočam vsem ljubiteljem piva!

90454850_10218805987718552_6399856589389430784_n

Jernej Č.

Veliko sem se naučila! Na delavnici je bilo res odlično vzdušje in dejansko sem izvedela čisto vse, kar me je zanimalo o pivu. Malce sem oklevala, ker sem pričakovala izključno moško družbo, vendar pa nas je bilo kar nekaj tudi predstavnic nežnejšega spola.

katra

Katra H.

POGOSTA VPRAŠANJA (FAQ)

Koliko časa traja delavnica?
Delavnica traja 2-3h, vedno pa si vzamemo čas, da odgovorimo na vsa morebitna vprašanja.

Kje delavnica poteka?
Delavnica poteka na Dvoru Jezeršek v sklopu kulinarične akademije (približno 1x mesečno). Možno pa jo je tudi zakupiti za zaključeno skupino, podjetje, festival, …

Na kakšen način zvarimo pivo na delavnici?
Pivo zvarimo z metodo celovitega ekstrakta, ki nam močno olajša vstop v svet domačega pivovarstva.

Kakšno pivo degustiramo in koliko ga je?
Pivo je prilagojeno sezoni (letni čas) in skrbno izbrano, da poskusimo čim širši nabor. V kozarce natočimo 5 raznolikih piv po 1 – 1,5 dcl, kar je ravno prav, da ga dodobra spoznamo, še vedno pa lahko varno pripeljemo domov. 

Ali na koncu delavnice prejmem kakšno potrdilo?
Seveda, vsak udeleženec, ki zaključi delavnico prejme potrdilo o udeležbi.

Zanima me izključno degustacija, ne pa varjenje piva – je to vseeno primerna delavnica zame?
Ja, varjenje piva je sicer pomemben sklop v celotni delavnici, vendar pa je še bolj ključnega pomena ravno degustacija in izboljšanje poznavanje piva, to pa poteka tudi s pomočjo varjenja piva.

Zanima me izključno varjenje piva, ne pa degustacija – je to vseeno primerna delavnica zame?
Na delavnici se bomo naučili zvariti pivo z metodo celovitega ekstrakta, ki je odličen uvod v domače pivovarstvo. Za tiste željne še bolj naprednega znanja pa je primerna tudi ALL GRAIN delavnica varjenja piva.