DOMAČE PIVO: Najbolj enostavna metoda za izdelavo

Kako začeti?

Domače pivo – prihajamo! Najbolje je, da začnemo z osnovami. Zato bomo najprej spoznali najbolj enostavno metodo varjenja piva, ki pa lahko v naš hladilnik vseeno prinese zelo zavidljive rezultate. Imenuje se varjenje s (celovitim) ekstraktom. Pivovarstvo je lahko zelo kompleksno, ta metoda pa ga poenostavi kar v največji meri, zato je odlična za spoznavanje z domačim pivovarstvom ter prvo rokovanje s pivskimi surovinami in opremo. 

Kaj je (celoviti) ekstrakt?

Najlaže si boste zadevo predstavljali, če vam rečem besedo sirup. Ta pivovarski sirup ima namreč enake sestavine, kot jih pri varjenju uporablja vaša najljubša pivovarna, vendar je tekočini odvzet velik odstotek vode, zato nam ostane sirup. Gre za zmes sladkorjev, pridobljenih iz slada in dodanega hmelja. Če poznate osnovne štiri sestavine piva, veste, da nam za domače pivo manjkata še dve: kvas in voda. Kvasovke so praviloma pri vseh proizvajalcih ekstraktov priložene, za vodo pa moramo poskrbeti sami.

Marsikdaj je sirup oz. ekstrakt deležen tudi stereotipnih pogledov, češ da to ni pravo pivovarstvo. Lahko ste mirni. Eno najboljših piv, ki sem jih pil v življenju, je bilo zvarjeno v garaži po tej metodi (pa sem pokusil že nekaj tisoč različnih piv).

Začetna oprema za domače pivo

Glede na to, da je večina celovitih ekstraktov na našem trgu primerna za okoli 23 litrov piva, za začetek priporočam, da »garažo« založimo z naslednjo opremo:

  • celoviti ekstrakt
  • lonec (5-litrski ali več)
  • plastična ali kovinska kuhalnica
  • fermentor (vsaj 28L, bolje 30 oz. 32 L) z vrelno veho
  • steklenice za pivo (priporočam rjave)
  • zamaški
  • zapirač steklenic
  • voda
  • sladkor (gospodinjski -beli/rjavi ali pivovarski)
  • pivovarsko čistilo oz. razkužilo (Chemipro Oxi, Starsan, …)

Postopek

Vsak celoviti ekstrakt ima priložena natančna navodila, ki jih potrebujemo za pripravo piva. Vseeno pa skoraj vedno veljajo splošna navodila.

1. Najprej še zaprto vrečko ali pločevinko z ekstraktom za nekaj minut postavimo v toplo vodo, da ta postane bolj tekoč. 

2. V fermentor natočimo približno 15 litrov hladne vode (oz. po navodilih proizvajalca ekstrakta) in dodamo kvasovke.

3. V loncu zavremo približno liter vode, v katero stresemo sladkor (običajno 1 kg) ter ob mešanju počakamo, da se sladkorni kristali raztopijo. Dodamo ekstrakt, pridno mešamo in počakamo, da zavre. Ko osladkana voda z ekstraktom nekaj minut vre (in s tem ubije vse neželene mikroorganizme), jo prelijemo v fermentor.

4. Nastane tako imenovana pivina, ki jo v fermentorju pustimo vreti približno dva tedna. Nato v fermentor dodamo primerno količino sladkorja (pribl. 4 g/l), premešamo in pivo ustekleničimo. Steklenice morajo nujno biti razkužene. Pivo vsaj dva tedna pustimo odležati v steklenicah, najbolje v temnejšem prostoru, vendar na sobni temperaturi. Vsi radovedni lahko testno steklenico poskusite že po enem tednu – vem, kako težko je čakati svoje prvo pivo.

bottle caps, beer bottles, beer

Kako lahko domače pivo izboljšamo?

 

Po zgoraj naveden postopku vam bo skoraj zagotovo uspelo zvariti svoje pivo, razen če bi šlo kaj res narobe. Seveda pa obstaja cel kup nasvetov in trikov, ki bodo vaše pivo močno izboljšali.

 

Čistoča: Največ težav in napak v pivu se domačim pivovarjem zgodi, kadar ne posvečajo dovolj pozornosti higieni. Pivo je živilo in poskrbeti moramo, da med procesom varjenja domačega piva kar najbolje poskrbimo za čistočo.

 

Kvasovke: Preverite, da je kvas, ki ga proizvajalec priloži ekstraktu, namenski. To pomeni, da je namenjen določenemu stilu piva. To bo močno izboljšalo kakovost piva, predvsem pa bo končni izdelek precej bolj podoben temu, kar pričakujete.

 

Sladkor: Sladkor, ki ga dodamo po končanem alkoholnem vrenju, poskrbi, da pivo dobi mehurčke in peno. To je lahko navadni beli sladkor, lahko pa uporabite tudi dekstrozo (pivovarski sladkor).

 

Potrpljenje: To je za začetnika v domačem pivovarstvu verjetno najtežje dosegljivo. Seveda nas razganja od radovednosti, vendar pivo potrebuje svoj mir in čas. Ne odpirajte fermentorja, če to ni nujno potrebno, pivu v steklenicah pa pustite tistih 14 dni, da se malce umiri.

 

Znanje: Informacij in napotkov o varjenju piva doma je ogromno. Knjige, videoposnetki, članki, tečaji, … Če vas pritegne zadnja opcija, tečaje po čistem naključju (smeh) tako v spletni razližici, kot v živo, izvajam ravno jaz in bom zelo vesel, če vam lahko pomagam na vaši pivovarski poti.

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.)

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA IN TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!