Tečaj varjenja piva
DVIGNITE SVOJE ZNANJE O PIVU NA VIŠJI NIVO, OBENEM PA SE NAUČITE ZVARITI ODLIČNO DOMAČE PIVO, KI BO ŽE V PRVEM POSKUSU NAVDUŠILO VAŠE PRIJATELJE!
Že več kot 15 let je odkar je v Sloveniji nastala prva butična oz. craft pivovarna pa še vedno marsikdo skomigne z rameni, ko zasliši besedno zvezo “pale ale”. Tudi jaz nekoč nisem točno ločil lager in ale piva in vem, kako odločen sem bil, da to spremenim in resnično začnem razumeti pivo. Po letih in letih raziskovanja, degustiranja in izobraževanja sem odšel v London na enega najtežjih izpitov o poznavanju piva na svetu. In ga naredil! Sedaj pa želim pomagati tudi ostalim. Svet piva je namreč lahko hitro preobsežen, če se ga ne lotiš pravilno. Obstaja čez 100 stilov piva, vsako leto pa nastajajo tudi novi. Ohranjati korak s časom brez izobraževanja je tako skorajda nemogoče. Tudi narediti pivo doma je lahko večji izziv, kot si ga predstavljamo. Vendar pa lahko z upoštevanjem le treh glavnih pravil in nekaj triki poskrbimo, da bo tudi naše lastno pivo res odlično! Dobra novica? Spoznavati pivo je najbolj okusna šola na svetu.
KDO VODI DELAVNICO?
ANDREJ COLARIČ
Organiziral in vodil že več kot 700 dogodkov na področju spoznavanja in okušanja kvalitetnih pijač. Predavatelj na številnih delavnicah in tečajih o poznavanju piva ter pivovarstva – sodeluje s pivovarnami, bari, restavracijami in kulinaričnimi mediji. Strastni domači pivovar, ki je v zadnjih desetih letih naučil variti pivo že več kot 3.000 Slovencev in Slovenk. Imetnik svetovno priznanega certifikata Certified Cicerone ® in soavtor moderne slovenske knjige o pivu, PIVO – PIJAČA DOŽIVETJA.
CERTIFIKATI
MINI (celoviti ekstrakt)
INDIVIDUALNI TEČAJ POTEKA ONLINE. TRAJANJE JE CCA 2h.
A) POZNAVANJE IN OKUŠANJE PIVA
- Kratka zgodovina piva in kako je nastala #3 najbolj konzumirana pijača na svetu
- Senzorika oz. kaj se opazuje pri degustaciji piva
- Vrste piva in stili na enostaven in razumljiv način
- Razumevanje iz kje pride v pivo barva, kaj določa stopnjo alkohola in kaj za vraga pomeni IBU
- Katere kozarce za pivo je fino imeti doma in kaj storiti, če imate prostor le za ENEGA
- Ali je točeno pivo res boljše od tistega iz pločevinke in zakaj je včasih dobro počakati 20 minut, ko pivo vzamemo iz hladilnika
- Pravilno točenje piva, ki nikoli ne razočara in poskrbi za optimalno izkušnjo
B) VARJENJE PIVA S CELOVITIM EKSTRAKTOM
- Sestavine v pivu in katera je najpomembnejša (ni voda!)
- Kakšen je proces varjenja v komercialnih pivovarnah in kako se razlikuje od domačega pivovarstva
- Katero opremo potrebujete, da naredite domače pivo (in katere sploh ne, vendar vam jo bodo želeli prodati)
- Najpogostejše napake, ki so sovražnik #1 vsakega začetnika v domačem pivovarstvu
- Triki in nasveti, da bo že prvo domače pivo uspeh in nekaj idej, kako ga še dodatno izboljšati
MAXI (all grain)
INDIVIDUALNI TEČAJ POTEKA NA DOGOVORJENI LOKACIJI. TRAJANJE JE CCA 4h. VKLJUČUJE DEGUSTACIJO 5 RAZLIČNIH PIV.
A) POZNAVANJE IN OKUŠANJE PIVA
- Kratka zgodovina piva in kako je nastala #3 najbolj konzumirana pijača na svetu
- Senzorika oz. kaj se opazuje pri degustaciji piva
- Vrste piva in stili na enostaven in razumljiv način
- Razumevanje iz kje pride v pivo barva, kaj določa stopnjo alkohola in kaj za vraga pomeni IBU
- Katere kozarce za pivo je fino imeti doma in kaj storiti, če imate prostor le za ENEGA
- Ali je točeno pivo res boljše od tistega iz pločevinke in zakaj je včasih dobro počakati 20 minut, ko pivo vzamemo iz hladilnika
- Pravilno točenje piva, ki nikoli ne razočara in poskrbi za optimalno izkušnjo
B) ALL GRAIN VARJENJE PIVA
- Priprava in izbor recepta
- Poglobljeno razumevanje ključnih pivovarskih sestavin
- Bistveni napotki za brezhiben postopek varjenja piva (mletje, drozganje in spiranje sladu, kuhanje, hmeljenje in hlajenje)
- Fermentacija
- PIvovarska higiena
- Stekleničenje in keg-iranje
- Najpogostejše napake in primeri dobre prakse
- Triki in nasveti, da bo že prvo all grain pivo uspeh in nekaj idej, kako ga še dodatno izboljšati
ZAKAJ JE TA DELAVNICA DOBRA IDEJA?
- Pridobivanje resnično uporabnega znanja na področju domačega pivovarstva
- Strokovno podkovan predavatelj z mednarodnimi certifikati
- Več kot 15 let izkušenj z varjenjem piva po metodi celoviti ekstrakt in all grain
- Odgovori na vprašanja o varjenju piva, ki ste jih vedno želeli postaviti
- Triki in nasveti, da bo domače pivo odlično uspelo že v prvem poskusu
KAJ PRAVIJO PRETEKLI UDELEŽENCI?
Tečaj je fantastičen. Ravno prav globine, da ne prestraši začetnika, obenem pa na svoj račun pride tudi kakšen bolj veteranski pivopivec (beri: jaz). Vse skupaj pa je še boljše, ker imaš instanten feedback na vsa postavljena vprašanja.
Robert K.
Udeležil sem se delavnice o butičnem pivu in zdelo se mi je super. Predavatelj je energičen in poda številne res uporabne informacije, tako o poznavanju piva, kot tudi varjenju. Absolutno priporočam vsem ljubiteljem piva!
Jernej Č.
Veliko sem se naučila! Na delavnici sem izvedela čisto vse, kar me je zanimalo o pivu.
Katra H.
POGOSTA VPRAŠANJA (FAQ)
Koliko časa traja delavnica?
Delavnica MINI traja cca 2h, delavnica MAXI pa traja cca 4h, vedno pa si vzamemo čas, da odgovorimo na vsa morebitna vprašanja.
Kje delavnica poteka?
Delavnica MINI poteka ONLINE, delavnica MAXI pa poteka na izbrani lokaciji v okolici Ljubljana ali po dogovoru (lahko tudi pri vas doma).
Kakšno pivo degustiramo in koliko ga je?
Na delavnici MAXI v kozarce natočimo 5 različnih piv po 1 – 1,5 dcl, kar je ravno prav, da ga dodobra spoznamo, še vedno pa lahko varno pripeljemo domov.
Ali na koncu delavnice prejmem kakšno potrdilo?
Seveda, vsak udeleženec, ki zaključi delavnico prejme potrdilo.
Zanima me izključno degustacija, ne pa varjenje piva – je to vseeno primerna delavnica zame?
V tem primeru je še boljša izbira delavnica PIRČKI & SIRČKI, ki jo ravno tako izvajamo.