V tokratnem poletnem pivskem paketu boste našli pestro mešanico slovenskih in tujih piv, obenem pa nekaj preverjenih veljakov in novitet na našem trgu. Stilsko so seveda prilagojeni poletju, tako da prevladujejo hmeljne in pitne dobrote v najrazličnejših verzijah. Na zdravje!
Nekaj napotkov za degustacijo:
- Uporabite čist in s hladno vodo spran kozarec (manjše dimenzije, 1-3 dcl)
- Pivo naj ne bo preveč hladno (naj počaka na mizi 5-10 min, potem ga odprete)
- Odsvetujem močne parfume, da se boste lahko osredotočili na aromatike v pirčkih
- Grobo vodilo za vrstni red naj bo stopnja alkohola
- Ko imate pivo natočeno v kozarcu, ga lahko z dlanjo prekrijete in zavrtite, tako se arome še lažje zaznajo
- Sprostite se in uživajte 🙂
PIVO | Pivovarna | Alkohol | Stil | Opis |
Therapy | Zmajska (Hrvaška) | 3,9% | Session IPA | Hmeljna session IPA, ki zagotovo odžeja. Arome spominjajo na grenivko, pomarančo in ananas. |
Blanche de Namur | Du Bocq (Slovenija) | 4,5% | Belgian wit | Osvežilna belgijska pšenična specialiteta, ki sta ji dodani koriander in pomarančne lupinice. |
Helles | Bevog (Avstrija) | 4,6% | Helles | Slovenska verzija nemškega lagerja. Prijetno uravnotežen in piten in sledi tradiciji. |
Superlager | Pelicon (Slovenija) | 4,7% | Slovenski pilsner | Iz ajdovske pivovarne prihaja novost, ki se ponaša s slovenskim hmeljem (Aurora). |
Brauweisse | Ayinger (Nemčija) | 5,1% | Weizen | Eden najboljše ocenjenih pšeničnih piv na svetu, nežne arome po klinčkih in bananah. |
Kei Os | Granda (Italija) | 5,5% | IPA | Morda nekoliko na bolj grenki strani, vendar povsem obvladljiva IPA, ki je lepo uravnotežena, prijetno aromatična in kar je najbolj pomembna, zelo pitna. |
Tak | Bevog (Avstrija) | 5,5% | Pale ale | Pivo s katerim je svojo zgodbo začela pivovarna Bevog. Skozi leta se je recept za Tak nekoliko spreminjal, zato se spodobi da to preverjeno klasiko poskusimo vsaj enkrat na leto. |
Buzz | Bevog (Avstrija) | 5.7% | DDH Hazy IPA | Novejše pivo iz nabora pivovarne, ki pa je osvojilo srca pivopivcev in postalo del redne linije. Dvojno hladno hmeljenje, ovseni kosmiči to motno pivo naredijo sadno bombo s čudovito teksturo. |
51st State | O’Hara’s (Irska) | 6,0% | Hazy IPA | Glede na trenutni trend bi morali biti v paketu 6 Hazy IPA-jev, ampak tokrat sem se odločil za 2. Nizka grenkoba, prijetne hmelje arome in zmanjšana karbonizacija poskrbijo za to poletno sladico v kozarcu. |
Cold IPA | Lobik (Slovenija) | 6,5% | Cold IPA | Gre za relativno nov, še neuradni stil piva. Proizveden je zelo podobno kot IPA, vendar z lager kvasovkami. Uporabljen je hmelj Nectaron, ki trenutno vroča izbira pivovarjev po svetu. |
Scottish Oat stout | Belhaven (Škotska) | 7,0% | Oat stout | Konkretna temna pivska dobrota za težek dan, ki je s 7% že zelo “priseben”. Odlična izbira za kakšen deževni in/ali hladnejši poletni večer. |
Rochefort 6 | Rochefort (Belgija) | 7,5% | Dubbel | Tudi Belgijci so navajeni na kakšen “manj lep” poletni dan, za takšne situacije pa izvrstno izkaže belgijski still dubbel, ki s svojo značilno aromo po suhem sadju marsikoga povsem navduši. |
Degustacijski list, ki si ga lahko natisnete je na voljo TUKAJ.