V tokratnem jesenskem pivskem paketu boste našli pestro mešanico slovenskih in tujih piv, obenem pa nekaj preverjenih veljakov in novitet na našem trgu. Stilsko so seveda prilagojeni tudi nekoliko nižjim temperaturam. Vseeno pa vsi upamo na čim več lepih in sončnih dni, tako da najdemo tudi številne hmeljne in bolj pitne dobrote v najrazličnejših verzijah. Na zdravje!
Nekaj napotkov za degustacijo:
- Uporabite čist in s hladno vodo spran kozarec (manjše dimenzije, 1-3 dcl)
- Pivo naj ne bo preveč hladno (naj počaka na mizi 5-10 min, potem ga odprete)
- Odsvetujem močne parfume, da se boste lahko osredotočili na aromatike v pirčkih
- Grobo vodilo za vrstni red naj bo stopnja alkohola
- Ko imate pivo natočeno v kozarcu, ga lahko z dlanjo prekrijete in zavrtite, tako se arome še lažje zaznajo
- Sprostite se in uživajte 🙂
Degustacijski list, ki si ga lahko natisnete je na voljo TUKAJ.
PIVO | Pivovarna | Alkohol | Stil | Opis |
Therapy | Zmajska (Hrvaška) | 3,9% | Session IPA | Hmeljna session IPA, ki zagotovo odžeja. Arome spominjajo na grenivko, pomarančo in ananas. |
Blanche de Namur | Du Bocq (Slovenija) | 4,5% | Belgian wit | Osvežilna belgijska pšenična specialiteta, ki sta ji dodani koriander in pomarančne lupinice. |
Helles | Bevog (Avstrija) | 4,6% | Helles | Slovenska verzija nemškega lagerja. Prijetno uravnotežen in piten in sledi tradiciji. |
Superlager | Pelicon (Slovenija) | 4,7% | Slovenski pilsner | Iz ajdovske pivovarne prihaja novost, ki se ponaša s slovenskim hmeljem (Aurora). |
Brauweisse | Ayinger (Nemčija) | 5,1% | Weizen | Eden najboljše ocenjenih pšeničnih piv na svetu, nežne arome po klinčkih in bananah. |
Kei Os | Granda (Italija) | 5,5% | IPA | Morda nekoliko na bolj grenki strani, vendar povsem obvladljiva IPA, ki je lepo uravnotežena, prijetno aromatična in kar je najbolj pomembna, zelo pitna. |
Tak | Bevog (Avstrija) | 5,5% | Pale ale | Pivo s katerim je svojo zgodbo začela pivovarna Bevog. Skozi leta se je recept za Tak nekoliko spreminjal, zato se spodobi da to preverjeno klasiko poskusimo vsaj enkrat na leto. |
Buzz | Bevog (Avstrija) | 5.7% | DDH Hazy IPA | Novejše pivo iz nabora pivovarne, ki pa je osvojilo srca pivopivcev in postalo del redne linije. Dvojno hladno hmeljenje, ovseni kosmiči to motno pivo naredijo sadno bombo s čudovito teksturo. |
Scottish Oat stout | Belhaven (Škotska) | 7,0% | Oat stout | Konkretna temna pivska dobrota za težek dan, ki je s 7% že zelo “priseben”. Odlična izbira za kakšen deževni in/ali hladnejši poletni večer. |
Bootie cooler | Frau Gruber (Nemčija) | 7,2% | West coast IPA | Ekskluzivni hmelji, ki jih še ni na prostem trgu poskrbijo za osvežilno tropsko poslastico s konkretnim telesom, ki nekoliko zakrije močno grenkobo. |
Rochefort 6 | Rochefort (Belgija) | 7,5% | Dubbel | Tudi Belgijci so navajeni na kakšen “manj lep” poletni dan, za takšne situacije pa izvrstno izkaže belgijski still dubbel, ki s svojo značilno aromo po suhem sadju marsikoga povsem navduši. |
Alter ego | Reset (Slovenija) | 7,5% | DDH Double IPA | Dvojno hmeljen IPA, s klasičnimi karakteristikami zahodne ameriške obale. Poleg klasičnih sadnih arom je v njem tudi precej vonja po borovcih, ki nas zopet odpeljejo nazaj na poletno morje. |