HARD SELTZER: Najnovejši trend na področju alkoholnih pijač

V zadnjem obdobju ste že zagotovo ujeli besedo seltzer, bodisi v kakšnem oglasu ali pa morda celo v svojem najljubšem lokalu, če ste ga seveda že obiskali po mesecih gostinske suše. O tej pijači kroži kar precej nekih mitov, da je to vrsta piva, da gre za gazirano vodko in še nekaj podobnih zanimivih, a napačnih predpostavk sem zasledil že to pomlad.

Kaj pa torej je HARD SELTZER?

Najprej razjasnimo besedico “hard”. Gre za oznako, da gre za alkoholno pijačo, samo seltzer namreč najlažje opišemo kot sodavico, torej brezalkoholno pijačo. Prej sem že omenjal pivo in dejansko imata skupno eno precej pomembno točko. Obe sta namreč fermentirani pijači, kar pomeni, pri proizvodnji doživita proces, kjer se s pomočjo kvasovk sladkorji pretvorijo v alkohol in CO2. Vendar pa je osnovna tekočina za varjenje piva sestavljena iz dveh ključnih komponent – slad in hmelj, ki pa jih v seltzerju ne najdemo. Seltzer je namreč narejen na osnovi sladkorja, ki ga vmešamo v vodo in fermentiramo.

Hard seltzer je fermentirana gazirana pijača z alkoholno stopnjo okoli 5% alkohola in nizko vsebnostjo kalorij.

Američani so zagotovo največji oboževalci te gazirane pijače, ki običajno vsebuje okoli 4-5% alkohola. Prisotnost enostavnih sladkorjev v tej pijači pomeni, da jih lahko kvasovke skorajda v celoti predelajo v alkohol, zato pri seltzerju govorimo o nizko kalorični pijači (cca 20 – 40 kcal / 100 ml), odvisno seveda od proizvajalca. To je zagotovo eden ključnih prodajnih argumentov za to pijačo, saj proizvajalci te pijače nekoliko bolj ciljajo na tiste bolj ozaveščene potrošnike, ki večkrat pogledajo na deklaracijo, koliko kalorij ime reč, ki jo bodo zaužili.

Čeprav, kot rečeno, ne gre ravno za vrsto piva pa je proizvodnja tako podobna, da se mnogi proizvajalci seltzerjev povezujejo z mikropivovarnami, ki imajo še na voljo dovolj kapacitet in to pijačo proizvajajo z mikropivovarsko opremo. Ta vzorec in povezovanje blagovnih znamk seltzerja in mikropivovarjev lahko opazimo tudi že v Sloveniji.

Dodatki, ki poživijo in dajo dušo hard seltzer-jem

Hard seltzer je v svoji osnovi torej povsem nepopisan list, ki ga proizvajalci te pijače še kako radi popišejo. V hard seltzerje se zelo pogosto dodajajo raznorazni ekstrakti in sirupi, ki ga seveda naredijo mnogo bolj zanimivega in okusnega. Običajno se poslužujejo raznoranih sadnih okusov in kombinacij (mango, borovnice, jagoda, malina , …), vendar pa je tudi tukaj stopnja kreativnosti lahko edina omejitev, zato lahko na trgu najdemo tudi hard seltzerju z okusom kave, arašidovega masla, lešnikov, prepričan pa sem, da bo kaj kmalu nekdo naredil tudi verzijo hard seltzerja s 15% alkohola in vse skupaj zoril še v hrastovih sodih. No, saj morda pa je že. Oh, v kakšnih časih živimo.

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA ŽGANJA?

Spoznajte najboljše, kar ponuja svet žganja. Viski, rum, tekila, konjak + presenečenje. Dragulji iz kotlov po celem svetu.

Želim več informacij!