KMALU: Odkrivanje evropske kulinarike na kolesu

Od nekdaj so mi bile všeč lokalne kulinarične specialitete. To me je vedno mnogo bolj zanimalo, kot turistične atrakcije. Kamorkoli grem, naredim raziskavo v katero oštarijo zaviti in kaj se tam priporoča. Vsi moji dopusti so bili vedno zelo povezani s hrano in pijačo. Spomnim se prvega obiska Mehike, ko sem pojedel vrhunske tacose za kosilo in se še povsem sit, že veselil, da bom zopet lačen. To se z leti skorajda ni spremenilo. Rad okusim okolje, kjer se nahajam.

 

IŠČE SE: Lokalno in okusno

Ko sem začel potovati so bile na mojem seznamu najbolj atraktivnih držav tiste najbolj oddaljene, z izkušnjami pa začenjaš bolj ceniti tudi tiste, ki so morda bolj pri roki.

Tokratni projekt bo povsem v tej noti, saj se bom lotil odkrivanja lokalnih dobrot na krožnikih in v kozarcih v desetih različnih evropskih državah. Približno 1 mesec bo trajal, začenši z najbolj severno točko tega potovanja – Oslo (Norveška), kamor se lahko kar z direktnim letom podaš iz bližnjega Zagreba. Sicer ob brutalno zgodnji uri, ampak to je nekaj s čimer bom moral živeti.

Ideja je potovati proti jugu in odkrivati okusne jedi, spiti kozarček lokalne kapljice (karkoli domačini že najraje natočijo) in se seveda dobro imeti. Če bo šlo vse gladko morda uspe priti že kar zelo južno, do Španije, mogoče celo Portugalske.

Hm, morda ne bi smel sladice?

Že po začetnem raziskovanju je jasno, zanimivih jedi in pijač je med Norveško in Portugalsko res precej. Jaz pa se res ne želim ukvarjati s kalorijami in bi bil precej vesel, če mi uspe ohraniti trenutne kilograme, s katerimi je zadovoljen tudi naš zdravstveni sistem. Zato grem iz Osla proti jugu s kolesom. To prevozno sredstvo je kar velik faktor, ki (lahko) precej vpliva na razvoj dogodkov, zato si ne upam preveč napovedovati, kako hitro in kako uspešno bo izveden predvideni plan. Vseeno pa bi lagal, če bi rekel da ne obstaja. Tako približno naj bi šlo:

  • POZDRAVČEK IZ KUHINJE: skandinavski urbani kotički (Oslo, Göteborg in Kobenhaven),
  • HLADNA PREDJED: odkrivanje najboljših pivovarn in pivnic v Nemčiji in Belgiji,
  • TOPLA PREDJED: vinski dragulji Francije (Šampanja, dolina Loare in Bordeaux),
  • SLADICA: avtentični tapasi in drugi priboljški Španije in Portugalske.

Kmalu!

Konec avgusta se začne to popotovanje, ki se ga že izredno veselim. Hrana in pijača imata še boljši okus v dobri družbi, pa tudi občasno zavetrje je luksuz, ki ga verjetno dovolj cenimo le kolesarji, zato sem vesel, da mi čez vse to ne bo treba iti samemu, ampak v najboljši možni družbi. Če vas zanima več o tem, kako se bo vse skupaj odvijalo, na običajnih kanalih se bom trudil čim bolj ažurno deliti kakšno bolj ali manj posrečeno fotko, video in komentar doživetega.