Ko pomislimo na prefinjeno sadno žganje je viljamovka pogosto prva izbira. Pred kratkim sem na Instagramu naredil anketo in kar 50% izmed vas si po večerji v restavraciji najraje naroči prav viljamovko.
Ta priljubljena pijača, destilirana iz hrušk viljamovk, je že dolga leta ljubljenka tako slovenskih kot tujih ljubiteljev žganih pijač. V tujini najbolj prevladujejo nemško govoreče dežele, še posebej jo zelo radi spijejo v Nemčiji, Avstriji in Švici.


Viljamovka – najbolj aromatična hruška?
Hruška viljamovka, znana tudi kot ‘Williams’ Bon Chrétien,’ izvira iz Anglije, kjer jo je v 18. stoletju vzgojil Richard Williams. S svojo značilno sladkostjo, sočnostjo in prepoznavno aromo je hitro postala priljubljena sestavina za destilacijo. Njeno bogato aromatično jedro je tisto ključno, kar viljamovko naredi res posebno in prinese pravo eksplozijo sadnih okusov.
V Sloveniji je viljamovka ena najbolj cenjenih žganic in predstavlja simbol tradicije in kakovosti slovenske žganjekuhe. Na srečo v Sloveniji, sploh v modernem času, ne manjka kvalitetnih žganih pijač, ki si jih lahko naročimo v kozarec. Dejstvo pa je, da ima viljamovka pri ljubiteljih prav posebno mesto.


Viljamovka Prior
Začnimo z največjimi. Prihaja iz vsem znanega podjetja Fructal in gre za količinsko najbolj prodajano viljamovko tega seznama. Izkušenj destilarskim mojstrom iz Fructala zagotovo ne manjka in njihova viljamovka s svojim elegantnim in bogatim okusom očara že ob prvem požirku.
Viljamovka Zima
Še ena nekoliko večja zgodba, ki pa prihaja iz Posavja. V prvi vrsti gre sicer za sadjarsko podjetje (Evrosad), ki pa slovi tudi po tej zelo priljubljeni viljamovki. V zgodovini so žganje kuhali iz tistih morda malce slabših hrušk, v modernem času, ko se zavedamo, kako pomembna je kvalitetna surovina za končni destilat pa tudi za Zimo izberejo najboljše hruške iz najbolj aromatičnih delov nasada.
Viljamovka Kejžar
V Zrečah se nahaja še ena dobro znana destilarna – Kejžar. Ob dobri letini večino hrušk viljamovk pridelajo kar sami v lastnih sadovnjakih. Steklenice, izdelane v Steklarni Hrastnik, posebej za proizvode Kejžar že namigujejo, da gre za proizvod, kjer je kakovost prioriteta. Prijetno uravnotežena žganica, kjer so note hruške ravno prav dostopne.


Viljamovka Firbas
Firbasovi prihajajo iz idiličnega okolja Slovenskih goric, kjer se tradicija in narava združita v njihovi steklenice viljamovke. V letu 2024 so v Londonu za svojo viljamovko že peto leto zapored osvojili srebrno medaljo in nazadnje jim je do zlate manjkala le ena točka. Na skoraj štirih hektarjih skrbijo za približno 7.000 sadik hrušk sorte viljamovka, ki iz leta v leto skrbijo in pomagajo, da njihova žganica postaja resnično vrhunska tudi v svetovnem rangu.
Viljamovka Budič
Nasadi hrušk Viljamovk ob vznožju Gorjancev – v okolici Mokric – so deležni dovolj sončnih dni in postavljeni v dovolj zdravo naravno okolje, da njihovi sadeži dozorijo do popolnosti. Če se kdaj znajdete v državnih protokolih jo boste morda srečali tudi tam. Svežina aromatičnih hrušk v njihovi viljamovki poskrbi za odličen aperitiv.
PRIDEŠ NA DELAVNICO?
Na delavnici VRHUNSKO ŽGANJE (z vključeno degustacijo) spoznamo ključne žgane pijače, kot so viski, rum, konjak tekila in še kakšno presenečenje. Preživite prijeten večer ob odkrivanju znanja in postanite poznavalec. Naslednji termin se že polni!
Zanima me!