PIVO: 6 pripomočkov za ljubitelje piva

Roko na srce, biti ljubitelj piva ni ravno zahtevno. Spiješ pivo in ob njem uživaš. Ste pa vsi tisti, ki o pivu poleg uživanja tudi razmišljate, zagotovo že doživeli situacije, ko piva ne spijemo le za žejo, pač pa bi o pivu radi izvedeli še kaj več. Ko bi ga preprosto radi cenili v vsej svoji polnosti, od začetka do konca.

Spodaj najdete 5 uporabnih in koristnih »pripomočkov«.

Kvalitetno pivo

Začnimo z najbolj očitnim. Da bomo pivo lahko resnično cenili moramo seveda predpostavljati, da v rokah držite kvalitetno pivo. Pa odmislimo sedaj trenutke na plaži pri 37 stopinjah celzija, ko nam je pomembno le to, da je pijača mrzla. Govorimo bolj o tem, da v kolikor želimo pivu nameniti pozornost in čas, potem je to seveda mnogo bolj smiselno, če imamo v kozarcu pivu, ki je zvarjeno z dušo in telesom, kot to radi rečemo v žargonu in ne le z namenom polnjenja denarnic.

BJCP

BJCP (Beer Judge Certification Program) je organizacija, ki se že vrsto let (od 1999) ukvarja s kategorizacijo piva. Njeni člani spremljajo razvoj piva in stilov in jih tako sproti kategorizirajo za lažje razumevanje posameznega stila. Tako pa posrbijo tudi za lažje ocenjevanje, saj nudijo neko referenčne lastnosti in kvalitete, ki naj bi jih vsak stil imel.

Razumevanje stilov piva je zagotovo na seznamu vsakega ljubitelja piva, ki spoznava to pijačo. Skozi evolucijo piva so zgodovinski stili izumirali, nastajali in se seveda spreminjali. S pojavom butičnega piva oziroma “craft” mentalitete, pa se je v zadnjih letih precej “izumrlih” stilov piva zopet vrnilo na sezname pivovarjev. Nastalo je tudi precejšnje število novih stilov, ki sledijo trendom. Vsaj približno poznavanje različnih stilov piva vam bo zagotovo izboljšalo izkušnjo uživanja piva in olajšalo nakup različnih piv.

Ratebeer

Ratebeer je najbolj uveljavljena spletna stran za ocenjevanje piv iz celega sveta, s številnimi člani, ki se s skupnimi močmi trudijo, da so ocene piva čimbolj kredibilne. Upravitelji spletne strani uporabljajo tudi številne matematične algoritme, z namenom, da bi bile ocene seveda kar se da realne.

Ratebeer se izkaže, kot zelo zanimivo in uporabno orodje, ko smo denimo v trgovini s pivom in izbiramo, kateremu pivu bomo namenili naše evre. V kolikor se morda ne morete odločiti med dvema bo ratebeer zagotovo dober sopotnik in vam bo v veliko pomoč. Te opcije se seveda lahko poslužite tudi za vsa piva v trgovini, vendar si v tem primeru priskrbite dovolj časa, topel obrok in prenočišče v trgovini.

Untappd

Živimo v času, ko za skorajda vse obstaja mobilna aplikacija in ker je pivo ena najbolj priljubljenih stvari na svetu tudi ljubitelji tega hmeljanega zvarka nismo dolgo čakali, da dobimo svojo. Na mobilnih platformah sicer najdemo več “pivskih” aplikacij, vendar je verjetno še najbolj prijljubljena Untappd, ki ima precej močno skupnost in šteje okoli milijon članov.

Untappd je nekakšen hibrid med socialnim omrežjem ter bazo podatkov v kateri privrženci piva ocenjujejo ter shranjujejo najrazličnejša piva tega sveta. Svojim prijateljem lahko namreč zaupate kje in kdaj ste pili vaše določeno pivo in ga seveda tudi ocenite z 1 do 5 zvezdicami. Zelo priljubljeno pa je tudi dodajanje fotografije steklenice ter polnega kozarca piva.

Aplikacija lahko tako služi kot odlična osebna beležka piv, ki ste jih že poskusili. Na drugi strani pa lahko služi tudi vašim prijateljem, saj lahko preverijo ali ste določeno pivo že poskusili in vas lahko z njim presenetijo ob naslednji dani priložnosti.

Delavnice in degustacije

Morda ste začetnik/začetnica, morda pa že izkušeni pivec oz. pivka piva. V vsakem primeru si vedno velja razširiti obzorja z najrazličnejšimi delavnicami ali pa degustacijami piva, ki poskrbijo za neke novosti in odkrivanje te pijače še nekoliko globlje. Glede na spletno stran, na kateri se nahajate vam seveda priporočamo tole, ki poteka v sklopu akademije Jezeršek.

Voda in pivo

Zadnja, vendar verjetno celo najbolj pomemben pripomoček. Seveda je potrebno najprej poudariti, da absolutno priporočamo zmerno pitje alkohola. Če pa ste morda v kakšni »praznovalni« situaciji, kjer se pojavi kakšen dodaten kozarec, vam zelo toplo priporočamo redno pitje vode. Eno najpogostejših vprašanj na naših dogodkih in degustacijah je »kako se izogniti mačku?«. Imamo štiri nasvete. Pijte zmerno, bodite siti, pijte kvalitetno pivo in zraven pijte vodo. Morda se mu ne boste popolnoma izognili, bo pa naslednje jutro zagotovo lažje.

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA IN TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!