BREZALKOHOLNO CRAFT PIVO: Boljše kot kdajkoli, ampak …

V zadnjih letih so brezalkoholna piva doživela pravo revolucijo. Časi dolgočasnih brezalkoholnih piv brez okusa, ki so bolj spominjali na razredčeno obžalovanje, kot na nekaj, kar bi z veseljem spustili po grlu, so mimo. 

Danes so te brezalkoholne možnosti okusnejše, bolj raznolike in veliko bolj kompleksne kot kdajkoli prej. Če jih kdo še ni poskusil, naj bo to vaša domača naloga.

Revolucija okusa v svetu brezalkoholnih piv

Nekatere pivovarne (svetovno gledano) dandanes vlagajo enako količino truda v ustvarjanje brezalkoholnih piv, kot v piva z alkoholom. Posledično je tudi raznolikost stilov mnogo večja, kot nekoč, ko je sploh pri nas bil na voljo izključno le brezalkoholni ležak, morda še pšenično pivo. 

Ne glede na to, ali si ljubitelj lahkih in osvežujočih stilov piva ali pa imaš raje tiste bolj polne in intenzivne, danes obstaja brezalkoholno pivo, ki bo vsaj približno ustrezalo okusu, ki ga pričakuješ. Dejansko obstajajo moderne različice takšnega piva, ki se izkažejo, kot super približki in ponudijo tudi tiste okuse in arome, ki so bile do sedaj omejene le na alkoholne verzije. 

Cena brezalkoholnih craft piv: So (pre)draga?

V Sloveniji, kot tudi v mnogih drugih državah, v pivovarskem svetu ogromno vlogo igrajo trošarine. Brezalkoholna piva se temu praktično izognejo, zato bi v teoriji morala biti cenejša.

A ko pogledaš ceno, pogosto opaziš, da so brezalkoholna piva po ceni podobna—včasih celo dražja od njihovih “primerljivih” alkoholnih kolegov. Zagotovo pa ima proizvodnja brezalkoholnih piv vsekakor tudi svoje izzive. Različne pivovarne se različno lotevajo postopkov proizvodnje, vendar pa je dejstvo, da je narediti vrhunsko brezalkoholno pivo izjemno težko, saj resnično zahteva poglobljeno znanje in razumevanje pivovarstva.

Moramo se tudi zavedati, da v craft pivovarstvu niso ravno rožnati časi. Ljudje smo postali nekoliko bolj cenovno občutljivi, obenem pa se morda tudi nekoliko manj pije, saj se vedno več ljudi zaveda, da je prekomerno pitje lahko škodljivo zdravju. Na nek način so brezalkoholna piva lahko tudi dodaten vir zaslužka za pivovarne, ki si zagotovo zaslužijo, saj se vsakodnevno trudijo, da se lahko v najljubšem lokalu razvajamo z vrhunskim pivom.

(Klasično) Craft pivo ima konkurenčno prednost

Vse lepo in prav glede brezalkoholnega piva, ampak nekaj moramo vedeti. Pivovarski velemojstri imajo pri ustvarjanju recepta v mislih eno stvar, ki dobro pivo loči od vrhunskega.

Imenuje se ravnotežje. 

Velika verjetnost je, da ima vaše najljubše pivo optimalno ravnotežje okusov, arom, telesa in ostalega. To ne velja le za ultra pitni pale ale ali intenzivni imperial stout, tudi če je vaše najljubše pivo zelene ali rdeče etikete, tudi ultra-konzumirani lagerji imajo ravnotežje vsega prej naštetega. In to odlično.

Ko pivu odstraniš alkohol ali pa ga ne pustiš, da odfermentira do konca, ali pa uporabiš res nizke količine slada (ta zadnji bolj v primeru nizkoalkoholnih različic in ne brezalkoholnih) do neke mere to ravnotežje zamaješ. Preprosto ne more biti tako polnega okusa.

Saj vem, saj vem, mogoče sem malo preveč strog do brezalkoholnega piva, ampak resnica je, da obstajajo tudi res odlični. V zadnjem obdobju sem jih res veliko preizkusil in našel 4 najboljše na našem trgu. Na voljo so v degustacijskem paketu spodaj. Aja, pa zraven pride še najbolj zdrava e-knjiga v zgodovini Tekočih zadev – 20 nasvetov za gurmane, ki želijo ostati fit (Alen Kovač, osebni trener).

No products were found for this query.

Kaj zdaj – brezalkoholno ali alkoholno pivo?

Še vedno sem prepričan, da je klasično pivo superiorni produkt. Če ne drugega imamo ljudje, v prvi vrsti seveda pivovarji, že nekaj tisoč let izkušenj s proizvodnjo piva z alkoholom. To se mora nekje poznati. Morda bo že naslednje leto še nekoliko drugače in bodo brezalkoholna piva ponovno skokovito poskočila pri svoji kvaliteti. Ampak, kakorkoli obračamo, “navadno” alkoholno pivo je z nami že od Sumercev. Nikamor ne bo šlo. 

Zmernost je ključna. 

Če občasno spijemo svoje najljubše craft pivo in z alkoholom ne pretiravamo, mislim da bo čisto vse ok. 

PRIDEŠ NA DELAVNICO?

Če obožuješ craft pivo ne smeš zamuditi delavnice PIRČKI & SIRČKI! Odkrijemo najboljše pivovarske specialitete, ki jih lahko najdemo na našem trgu in jih združimo z vrhunskimi lokalnimi siri. Pridruži se nam na delavnici - naslednji termin se že polni!

Zanima me!

NOV TERMINI DELAVNIC: Razpisani so novi datumi za kulinarične delavnice v marcu 2025 (mesta so omejena)!

X