KAKO DOMA PRIPRAVITI KOKTEJL: od začetne improvizacije do končne umetnine

Domača priprava koktejlov se lahko začne povsem preprosto – z opremo, ki jo že imate v kuhinji. Namesto shakerja lahko uporabite dobro zaprt kozarec za vlaganje, citruse stisnete na roke, “jigger” zamenjate s kuhinjsko merico. Tako lahko že prvi večer ustvarite osvežilno margarito ali popolnoma zadovoljiv old fashioned.

A hitro ugotoviš, da improvizacija ni vedno optimalna. Ko enkrat poskusiš pripraviti koktejl in začutiš adrenalin, ko led udarja ob stene, slej ali prej potrebuješ orodje, ki vse skupaj naredi veliko bolj enostavno in zabavno.

Ključna oprema za pripravo koktejlov

Če želite resnično uživati v pripravi koktejlov in se izogniti nepotrebnemu stresu v kuhinju in pretiranemu iskanju kompromisov je spodaj nekaj najbolj pomembnih pripomočkov:

  • Shaker set – za mešanje sestavin, da se povsem povežejo in primerno ohladijo ter seveda za doseganje tiste prave teksture in pene.

  • Ožemalnik za citruse – sveže stisnjeni sokovi so osnova za vrhunske koktajle, ta naprava pa za to opravilo poskrbi rekordno hitro in učinkovito.

  • Kozarec za mešanje – za koktajle, ki se ne šejkajo, ampak zgolj premešajo, kot sta negroni ali manhattan.

Katere steklenice potrebujem?

Da ne boste obtičali zgolj pri dveh ali treh koktejlih, vam priporočam devet steklenic, s katerimi lahko pripravite več kot 50 različnih koktejlov:

  1. Gin – za negroni, gin tonic, gin fizz …

  2. Vodka – osnova za espresso martini, cosmopolitan, moscow mule.

  3. Rum –  za mojito, daiquiri, dark ‘n’ stormy.

  4. Tequila – nujna za margarite in palome.

  5. Whiskey – za old fashioned, whiskey sour, boulevardier.

  6. Sladki vermut – nepogrešljiv v manhattanu in negroniju.

  7. Angostura bitter – aromatična grenčica, ki se znajde v številnih koktejlih.

  8. Aperol ali Campari – za osvežilne aperitive, kot so spritz in negroni.

  9. Triple sec ali Cointreau – za margarito, sidecar in white lady.

Recepti za koktejle?

Na začetku poti je poiskati kvalitetne recepte kar izziv, vendar pa z izkušnjami kaj hitro že iz sestavin prepoznaš ali ima nekaj smisel ali ne. Nič pa ne premaga dejanskega testa, ko koktejl poskusiš pripraviti in je vse takoj jasno.

Da bo raziskovanje nekoliko bolj samozavestno je spodaj na voljo kar 20 preverjenih receptov, ki redno navdušujejo tudi vse udeležence na mojih delavnicah.

Najbolj pomembno? Začnite.

Ne čakajte na popoln trenutek ali popolno opremo. Začnite z osnovami, nato pa postopoma nadgrajujte svoj domači bar. Priprava koktejlov ni znanost – gre za užitek, eksperimentiranje in druženje. In kdo ve? Morda bo prav vaš domači bar postal najljubše zbirališče vaših prijateljev!

PRIDEŠ NA DELAVNICO?

Kako doma z minimalno opreme pripraviti vrhunski koktejl? Naučimo se uporabljati vse pripomočke in pripravimo 5 izvrstnih koktejlov. Pridruži se nam na delavnici in skupaj odkrijmo izjemne kombinacije. Naslednji termin se že polni!

Zanima me!

NOV TERMINI DELAVNIC: Razpisani so novi datumi za kulinarične delavnice v marcu 2025 (termini se hitro polnijo)!

X