RUM IN ČOKOLADA: Poroka okusov

Rum in čokolada sta dve dobroti, ki vsaka zase ponujata razkošno senzorično doživetje. Že posamezno ponujata več kot dovolj, vendar pa smo ljudje ustvarjeni, da iščemo še nekaj več. In točna ta “nekaj več” se zgodi, ko ju združimo. Ustvarita namreč nepozabno harmonijo okusov, ki navdušuje ljubitelje po vsem svetu. 

Rum – Karibi v kozarcu

Rum, narejen iz sladkornega trsa ali melase, je pijača, ki ima globoke korenine v Karibih in Latinski Ameriki. Njegov značaj se oblikuje med fermentacijo, destilacijo in seveda zorenjem v lesenih sodih, kjer pridobi kompleksne in raznolike okuse. Od svežih in lahkotnih belih rumov do bogatih, začinjenih in staranih različic – rum ponuja široko paleto arom, kot so karamela, vanilija, tropsko sadje in raznorazne začimbe.

Zakaj obožujemo rum:

  • Raznolikost okusov, ki segajo od sladkih do pikantnih.
  • Prefinjenost in elegantnost, ki ju staranje v sodih lahko prinese pijači.
  • Dostopnost okusov in aromatik, ki navdušujejo tako začetnike, kot poznavalce

Največ ruma naj bi nastalo v Portoriku, predvsem po zaslugi destilarne Bacardi, ki vsak dan proizvede kar 100.000L ruma.

Čokolada – sladka umetnost narave

Čokolada je rezultat čarobnosti kakavovih zrn, ki so bogata z antioksidanti in edinstvenimi okusi. Od nežnih, nekoliko bolj sladkih mlečnih čokolad do temnih čokolad z visokim deležem kakava, slovi po notah oreščkov, sadja, kave, predvsem pa nas najbolj spomni preprosto na – čokolado. Da, njen okus in arome so tako zakoreninjene v našem sistemu, da igrajo pomembno vlogo tudi, ko opisujemo druge reči.

Zakaj obožujemo čokolado:

  • Verjetno najljubša sladica večini ljudi na svetu.
  • Svilnata tekstura, ki se topi v ustih.
  • Širok nabor različnih tipov čokolad nam omogoča, da vsak najde pravo zase.

Največ čokolade na prebivalca pojejo Švicarji. Vsakdo izmed njih poje približno 12 kg čokolade na leto.

Bi poskusili 5 različnih rumov in 5 različnih čokolad? Odkritje spodnji degustacijski paket, kjer lahko skozi vodeno video degustacijo in s pomočjo ocenjevalnega lista odkrijete svojo novo najljubšo kombinacijo. Uporabite promo kodo “prvi-pride-prvi-degustira” za 10% popust!

Idealen par?

Ko se rum in čokolada združita, se njuni okusi medsebojno krepijo in ustvarijo izjemno ravnovesje. Sladkost in toplina ruma dopolnjujeta bogate kakavove note čokolade, medtem ko njuna tekstura ustvarja pravo senzorično bombo. Temni rumi z globokimi karamelnimi in začimbnimi notami se izvrstno ujemajo s temno čokolado z visokim deležem kakava, medtem ko lažji rumi dopolnjujejo mlečno ali celo belo čokolado. Vmes pa je seveda nešteto priložnosti za raziskovanje kombinacij med raznolikimi primerki ruma in čokolade.

Morda še nasvet, preden se lotite odkrivanja. Najprej naredite res majhen požirek ruma, nato poskusite košček čokolade, nato zopet požirek ruma – pustite, da se okusi prepletajo.

Rum in čokolada sta popoln par za vse, ki cenijo bogate, kompleksne okuse. Kombiniranje teh dveh dobrot ni le gurmanska razvada, temveč tudi način, kako lahko odkrivamo nove okuse in smo fokusirani na njihovo povezovanje. Naslednjič, ko si boste zaželeli nekaj posebnega, poskusite združiti svoj najljubši rum s koščkom kakovostne čokolade – vaše brbončice vam bodo hvaležne.

PRIDEŠ NA DELAVNICO?

Na delavnici KARIBSKI ZAKLAD: RUM (z vključeno degustacijo) se naučimo razlikovati med vrstami rumov, spoznamo ključne nianse med okusi in osvojimo znanje za samozavestno naročanje in nakup rumov. Naslednji termin se že polni!

Zanima me!

JANUARSKI DETOX PAKET: Brezalkoholni pirčki, degustacijski list, senzorični opisi in GRATIS e-knjiga "20 nasvetov za gurmane, ki bi radi ostali fit"

X