EVROPA NA KOLESU: 4.083 okusnih kilometrov

Uspelo je! Več kot 4.000 kilometrov na kolesu. V iskanju dobrot na krožnikih in v kozarcih. Na meniju je bilo 10 držav. Epska avantura, ki jo bo težko ponoviti. Kljub temu, da je bilo vsak dan potrebno vrteti okoli 5 ur in se premakniti okoli 120 km, je ostalo dovolj časa za raziskovanje kulinarike. Na srečo je kolesarski del potekal dokaj gladko, tako, da so potovanje zaznamovale predvsem kulinarične dobrote v skorajda neomejenih količinah. Na kalorije ti na potovanju s kolesom na srečo ni ravno treba paziti.

Včasih potrebujemo kakšno potovanje, da imaš zopet več stika s tujci in opaziš, da svet še ne gre v maloro. Na vsakem koraku so ljudje prijazni in brez oklevanja pripravljeni pomagati.

Evropa ima vse!

Morda včasih podcenjujemo Evropo, kot destinacijo, ampak mislim, da je naša celina še vedno nekaj posebnega. Seveda, pogledi na čudovito evropsko naravo so za kolesarja izjemno pomembni. Enako ali še bolj pa v Evropi izstopajo tudi kulinarične dobrote. Ljubitelji dobre hrane in pijače tukaj res pridemo na svoj račun. Ne bom rekel, da lahko povsod dobro ješ, ampak če vsaj minutko časa posvetiš spletnemu raziskovanju, kam se boš usedel, ali pa se zaneseš na staro dobro metodo “grem tam, kjer jedo lokalci”, lahko hitro odkriješ avtentične okuse, kvalitetno hrano in pristne ljudi.

Presežki

Navdušilo me je craft pivo v celotni Skandinaviji. Res, da moraš zamižati, ko prinesejo račun, ampak kvaliteta je nesporna. Street food v Kopenhagenu je nekaj o čemer bi morali precej več govoriti. Nemci se držijo tistega, kar res znajo. Najboljši lagerji na svetu! Impresionirale so me francoske pekarne, za katere sem sedaj prepričan, da so zaklad naše civilizacije. Morda sem imel (pre)visoka pričakovanja do vina v Bordeauxu, kjer se je znova potrdilo, da slovenska vina spadajo v sam vrh. So pa zato toliko bolj navdušili njihovi šampanjci in konjaki. Baskija je bila svet zase. Če še ne poznate pivovarne Basqueland brewing, odkrijte jih. Se mi boste zahvalili pozneje. Španske morske dobrote in njihov jamón ibérico pa so dodobra preverjene reči o katerih je škoda izgubljati preveč besed. Slastno.

Mini dokumentarni film

Veliko se je zgodilo, česar ne želim pozabiti. Točno 4.083 okusnih kilometrov. Nekaj padcev, ampak večinoma vzponi. Dobesedno. Boj z vetrom, mrazom, dežjem in utrujenostjo. Čudovita narava. Kulinarični presežki. Vseh 48.960 minut destiliranih v 60 minut. Kmalu.