KAJ JE KOMBUČA?

V zadnjem času ste zagotovo že zasledili besedo kombuča – bodisi na polici v trgovini, v roki kakšnega prijatelja ali pa kot vročo temo pogovora v kakšni hipsterski kavarni. Ta fermentirana pijača nikakor ni več novost, saj je že kar nekaj časa na trgu. Mnogi jo zaradi določenih lastnosti (predvsem vsebnosti probiotikov) uvrščajo celo med zdravilne pijače. To je precej (pre)močna beseda, vsekakor pa gre za izjemno zanimivo pijačo, ki je osvojila srca mnogih.

Kaj je kombuča?

Najprej poglejmo osnove. Kombuča je fermentiran čaj, ki nastane s pomočjo mešanice bakterij in kvasovk, imenovane SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Postopek fermentacije sladkanega čaja traja nekaj dni do nekaj tednov, pri čemer kvasovke sladkorje pretvorijo v alkohol, bakterije pa nato alkohol predelajo v organske kisline. Rezultat? Rahlo peneča, osvežilna pijača z značilnim kiselkastim, nekoliko trpkim okusom, ki jo nekateri obožujejo, drugi pa nanjo še vedno gledajo nekoliko sumničavo, saj jo težko popredalčkati. Ni pivo, ni vino, ni žganje. Je pač kombuča.

Kombuča je kiselkasta fermentirana čajna pijača z nizko vsebnostjo alkohola in bogata s probiotiki.

Vse bolj priljubljena je med tistimi, ki iščejo bolj zdravo alternativo ultra sladkim gaziranim pijačam. Čeprav, kot rečeno, pogosto slišimo, da je kombuča ‘zdravilna pijača’, je treba ostati prizemljen – čeprav vsebuje probiotike, ki lahko ugodno vplivajo na prebavo, ne gre za čudežni napoj, ki bo rešil vse naše zdravstvene težave.

Kako nastane kombuča?

Proizvodnja kombuče je v osnovi podobna pivu ali vinu, le da tukaj osnove ne predstavlja ječmenov slad ali pa grozdje, ampak čaj (najpogosteje črni ali zeleni), ki ga fermentiramo z dodatkom sladkorja in SCOBY kulture. V času fermentacije se sladkor postopoma razgrajuje, nastajajo pa mehurčki, kisline in druge aromatične spojine, ki tej pijači dajo njen značaj.

Dodatki v kombuči

Kombuča je odličen medij za eksperimentiranje. Tako kot pri hard seltzerju proizvajalci pogosto dodajajo naravne okuse – od klasičnih sadnih različic (ingver, limona, borovnice) do bolj drznih kombinacij, kot so hibiskus, bazilika, vrtnica ali celo hmelj! Prav ta svoboda pri ustvarjanju okusov jo dela tako zanimivo in raznoliko.

Kaj pa alkohol?

Čeprav je kombuča fermentirana pijača, običajno vsebuje manj kot 0,5 % alkohola, kar pomeni, da jo v večini držav še vedno obravnavajo kot brezalkoholno pijačo. Obstajajo pa tudi močnejše različice (t.i. ‘hard kombucha’), ki vsebujejo 5 % alkohola ali več in jih najdemo predvsem na ameriškem trgu.

Torej, če ste ljubitelj/ica fermentiranih pijač ali preprosto iščete brezalkoholno osvežitev z nekoliko drugačnim okusom. je kombuča zagotovo vredna, da si jo natočite v kozarec. Le previdno – nekateri že po nekaj požirkih prisegajo nanjo, spet drugi pa potrebujejo nekaj časa, da se privadijo na njen nekoliko specifičen okus. 

PRIDEŠ NA DELAVNICO?

Če obožuješ craft pivo ne smeš zamuditi delavnice PIRČKI & SIRČKI! Odkrijemo najboljše pivovarske specialitete, ki jih lahko najdemo na našem trgu in jih združimo z vrhunskimi lokalnimi siri. Pridruži se nam na delavnici - naslednji termin se že polni!

Zanima me!

VELIKI KULINARIČNI IZLET (17. maj 2025) - Obiščemo vrhunsko sirarno, destilarno in pivovarno! Promo koda "tekocezadeve" prinese 9€ popusta!

X