Pšenično pivo za vsako vreme

Iz Nemčije prihajajo številni legendarni stili piva, eno najpomembnejših pa je njihovo pšenično pivo, ki se prileže v vsakem vremenu.

Nemci temu pivu tradicionalno rečejo hefeweizen, kar združuje nemška izraza za kvas in pšenico. Pšenično pivo izvira iz Bavarske, njegovi živahni mehurčki pa so odlični za vroče poletne dni. Ta stil ima eno najvišjih stopenj karbonizacije, to je količine mehurčkov v pivu, zato je zelo osvežilno in se odlično poda poletnim jedem z žara. Ker je v pšeničnem pivu manj hmelja, je tudi manj grenko in zato ljubše širšemu krogu pivopivcev.

Slovenci pšenično pivo poskušamo predvsem na nemških in avstrijskih smučiščih, a je odlična izbira tudi za poletne dni.

Posebno pivo, poseben kozarec

Nemško pšenično pivo je svetovna posebnost, zato si zasluži poseben kozarec, ki pivcem zagotovi pravo doživetje. Kozarec, ki mu pravijo vaza, ima razširjen zgornji del, ki omogoči, da pride pena na vrhu lepo do izraza. Zaradi višje stopnje karbonizacije je namreč tudi pene več kot pri drugih stilih.

Motno ne moti

Medtem ko se večina pivovarjev trudi zvariti kar najbolj bistra piva, je za pšenično pivo značilna motnost. Ob bok ji po tej lastnosti morda med modernimi pivi postavimo tudi sodobni stil hazy IPA. Motnost, ki je kot glavna značilnost opisana tudi v kategorizaciji stila, izvira iz večje količine pšenice, ki ima več beljakovin kot ječmen, ki ga sicer pogosteje uporabljajo pri varjenju piva.

Zrela banana in klinčki

Morda se zdi nenavadno, a ravno to sta glavna označevalca pri opisovanju arome in okusa nemškega pšeničnega piva. Izraziti aromi, ki sicer nista za vsakega, sta v pšeničnem pivu izraženi v kar najbolj prijetni različici sadnih in začimbnih not. Čeprav pri večini stilov na aromo najbolj vpliva izbira hmelja, so pri pšeničnem pivu za to najbolj zaslužen poseben sev kvasovk, ki med fermentacijo poskrbijo za opisano aromatiko.

Ne le Nemci

Poleg nemške je dobro poznana tudi belgijska različica pšeničnega piva. Obe sta narejeni iz večje količine pšeničnega sladu, zelo močno karbonizirani in skorajda brez grenkobe. Največja razlika je pri aromah, saj sta za belgijsko pšenično pivo značilni aromi koriandra in pomarančne lupinice, ki jih pivu dejansko dodajo med varjenjem. Mednarodno ime za ta stil je witbier, našli pa ga boste v bolje založenih trgovinah pa tudi pri nekaterih lokalnih mikropivovarnah, ki so se poskusile v varjenju tega tradicionalnega napitka.

 

Katerikoli pšenični junak se bo znašel v kozarcu pred vami, zagotavljam vam, da vas ne bo pustil ravnodušnih. Osvežilna aromatika, komaj zaznavna grenčica, prijetni mehurčki … Če bi obstajalo tekmovanje za pivo Evrovizije, bi si tako Nemčija kot Belgija zaslužili dvanajst točk, douze points.

 

Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.

VODENA DEGUSTACIJA ALI TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!