POLETNI KOKTAJL: 5 zanesljivih in preverjenih klasik

Prihajajoči topli dnevi zahtevajo ohladitev. Ali obstaja kaj boljšega, kot prijetna osvežilna pijača, ki je ravno prav hladna, da pozabimo na vročino (in ostale nevšečnosti) okoli nas? Poiščimo poletni koktajl, ki bo navdušil vas in vaše morebitne goste.

Mnogo kandidatov se ponuja, da napolnijo naš kozarec. Od nežno grenkega piva do optimalno suhega chardonnaya, a vsake toliko pride čas za odličen poletni koktajl. Zato je prav, da imate v kuhinjski omarici nekaj osnovnih sestavin (in v hladilniku dovolj ledu), iz katerih lahko pričarate nekaj odličnih, a preprostih koktajlov.

Poletni koktajl, ki bo navdušil!

Seveda obstaja cel kup koktajlov, ki ima vsak svoje lastnosti, vendar sem se tokrat povsem osredotočil na tiste, ki v vsem svojem sijaju zasijejo ravno v poletnem času. Ledena margarita pač ni prava stvar na hladen in deževen novembrski dan, ko nam je prioriteta čim prej zamenjati nogavice, saj smo nekaj minut prej stopili v lužo. Če pa vam kapljica vode iz orošenega kozarca te iste margarite pade na stegno medtem, ko ste v kratkih hlačah na vašem julijskem dopustu, se zagotovo ne boste preveč razhudili.

Pred vami je 5 legendarnih, a preprostih koktajlov, ki zahtevajo minimalno število sestavin in vam lahko brez kakršnekoli pretencioznosti polepšajo poletje.

Margarita

Margarita je zelo znan južnoameriški koktajl, kjer glavno vlogo igra tekila, močno pa se jo tudi asociira s soljo na robu . Tip kozarca izberite po svojem okusu, ob mojem obisku Mehike so mi jo običajno servirali kar v pol litrskem kozarcu. Čudovita država!

  • 60 ml silver tekile
  • 30 ml sveže iztisnjenega soka limete
  • 30 ml pomarančnega likerja (npr. Curaçao Triple Sec)
  • agavin sirup po okusu
  • sol
  • led

Rob kozarca namočite v limetin sok (preden ga zlijete v mešalnik) in ga “potunkajte” v sol. Vse ostale sestavine zmešajte v mešalniku za koktejle (če ga še nimate, je na voljo TUKAJ) in uživajte. Izjemen poletni koktalj!

Negroni

Popularen italijanski koktajl, ki se ga najbolj priporoča kot aperitiv pred večernim obedom.

  • 30 ml gina
  • 30 ml zeliščnega likerja campari
  • 30 ml desertnega rdečega vina vermut
  • led
  • pomarančna lupina

Vse sestavine (razen ledu in pomarančne lupine) zmešajte v mešalniku za koktajle. Ko zmešate dodajte kocke ledu v kozarec, prelijte s tekočino in za prekrasen videz dodajte še rezino pomarančne lupine.

Mojito

Mojito je preprosto nepogrešljiva pijača na vsaki vrtni zabavi v poletnih mesecih.

  • 60 ml belega ruma
  • 15 ml sveže stisnjenega limetinega soka
  • 1 žlička sladkorja
  • pribl. 100 ml gazirane vode
  • nekaj metinih listov
  • led

V kozarcu zmešajte limetin sok in sladkor. Dodajte metine liste, ki jih prej nekoliko strete, sploh če ste oboževalci metinih arom. Če niste, verjetno tudi ne boste izbrali tega koktajla. Nato dodajte še beli rum in led v kockah ter prelijte z gazirano vodo.

Gin tonik

Vsem dobro znana kombinacija, ki kljub temu ne sme manjkati v kateremkoli članku, ki vsaj bežno omeni poletni koktajl. S katerimi dodatki (začimbami in zelišči) lahko vaš gin tonik nadgradite, smo pisali v februarski reviji Dober tek.

  • 60 ml gina
  • 120 ml tonika
  • led
  • dodatki po želji (limeta, kumara, pomaranča, … )

Vse skupaj zmešate in izberete dodatek po želji. Razmerje med ginom in tonikom je debata, ki se ne bo nikoli zaključila, zato ga prilagodite po svoji meri. Še 2 dodatna namiga: za uživanje gin tonika se zelo dobro obnesejo veliki vinski kozarci, ki poskrbijo za optimalno zaznavanje aroma. Po raziskavah, ki so jih izvedli naj bila za gin tonik temperatura 2 stopinji celzija najbolj primerna. Brez skrbi, termometer lahko pustite v omari, vseeno ne gre za ekzaktno znanost.

Piña Colada

Še nekaj za vse sladokusce in vse pirate – nekateri viri namreč trdijo, da naj bi podobno pijačo pili tudi pirati za dvig morale na napornih plovbah. Tega ne vemo z gotovostjo, vemo pa, da nam lahko precej posladka in polepša dan.

  • 75 ml ruma
  • 90 ml ananasovega soka
  • 30 ml kokosovega mleka
  • led
  • dežniček (malo za šalo, malo zares, a ta koktajl skorajda zahteva to značilno dekoracijo)

Pri mešanju piña colade je morda celo bolje, da uporabite blender, kot ročni mešalnik. Najprej vlijte rum, nato ananasov sok in še kokosovo mleko. Dodajte še led in uporabite najvišjo hitrost na vašem blenderju ter servirajte v visokem kozarcu. Za dodatni “uau” učinek lahko narezane kocke ananasa zamrznete in jih pri serviranju dodate v kozarec, saj delujejo kot zelo privlačne ledene kocke.

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.)

 

PRIPRAVA IN DEGUSTACIJA KOKTEJLOV?

Kako doma z minimalno opreme pripraviti vrhunski koktejl? Pridruži se nam na delavnici in skupaj odkrijmo izjemne kombinacije.

Želim več informacij!