PIVO IN SIR: Ena najbolj podcenjenih kombinacij

Ko ima večina ljudi pred sabo narezan kvalitetni sir, se že ozre po prostoru in z očesom začne iskati najbližjo buteljko vina. Vino je seveda super opcija. Zagotovo pa ni edina. Ena najbolj podcenjenih kombinacij v kulinariki sta zagotovo pivo in sir.

Tudi pri kombiniranju piva in sira je, tako kot pri ostali hrani, zelo pomembno načelo ravnotežja, torej podobna intenzivnost okusov pri obeh komponentah. Ko je to načelo upoštevano se lahko spustimo v svet ujemajočih in/ali kontrastnih okusov in arom. Naše kombiniranje pa bo najverjetneje precej uspešnejše, če bomo najprej izbrali sir, šele nato pivo.

Spodaj nekaj nasvetov, kako do vrhunskih kombinacij sira in piva.

Razumevanje obeh komponent

Kombiniranje oz. iskanje optimalnih kombinacij bo zagotovo lažje, če dobro poznate tako butično pivo, kot tudi raznolike sire. Na srečo je odkrivanje obojega izjemno okusno in zabavno. Upoštevati je potrebno intenzivnost, sladkost, grenkobo in teksturo piva in sira. Besede, ki se slišijo abstraktne, toda že s prvim grižljajem oz. požirkom hitro dobijo smisel.

Raznolikost sira in piva

Ko se lotimo kombiniranje obeh komponent je seveda raznolikost vzorcev, ki jih imamo na voljo zelo pomembna. V nabor vključimo čim bolj širok spekter stilov, tekstur in intenzivnosti. Različne možnosti bodo poskrbele za zanimivo in dinamično degustacijo, od močno hmeljenih IPA-jev do konkretnih sladnih piv, pa seveda od svežih kozjih sirov do staranih čedarjev.

Intenzivnost okusov

Nekaj kar si lahko sposodimo iz generalnega sveta kombiniranje hrane in pijače je zagotovo podobna intenzivnost obeh komponent. Močno belgijsko pivo s 14% alkohola bo seveda povsem povozilo lahkotnega svežega edamca. 

Nekaj primerov kombinacij:

Lahka piva (pilsnerji, pšenično pivo, blonde ale, …) kombinirajte z lahkotnimi svežimi siri

Bolj hmeljna piva (pale ale, IPA, …) postavite ob bok čedarja ali pa morda že s kakšnim bolj kremnim sirom s plemenito plesnijo

Sladna piva (doppelbock, stout) pa pošljite v sinergijo s kakšno zorjeno gavdo ali kaj drugega zorjenega in zelo intenzivnega.

Ujemanje ali kontrast

Čarobnost kombiniranja piva in sira je v iskanju pravega ravnovesja med obema dobrotama. Odločitev ali boste iskali ujemanje, npr. zeliščnih okusov v pivu in siru, ali pa nasprotje, npr. močno sladno pivo in pa slani karakter v siru, je seveda povsem na vas, nikoli ni samo enega pravilnega odgovora.  

Temperatura

Če želite v celoti izkusiti okus piva in sira ju postrezite pri pravi temperaturi. Prenizke temperature, predvsem pri pivu, lahko močno zmanjšajo njegovo aromatičnost. Brez težav ga vzamete iz hladilnika in pustite na sobni temperaturi cca. 10 minut. Tudi na sir bo kakšna stopinja več blagodejno vplivala. Pustite, da se arome in okusi povsem razkrijejo in dosežejo svoje optimalno stanje.

Kombiniranje piva in sira je raziskovanje in ni strogih pravil. Zaupajte svojemu okusu, eksperimentirajte z različnimi kombinacijami in uživajte v pustolovščini.

VODENA DEGUSTACIJA ALI TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!