V 17-ih dneh sem poskusil 255 različnih ameriških piv

Zahodna obala ZDA je raj za ljubitelje craft piva, kjer najdemo nekatere najboljše pivovarne na svetu. Pred kratkim sem tam preživel tri tedne in bil sem resnično navdušen nad kakovostjo in raznolikostjo ponudbe piva.

Vse se vrača k lagerjem

Eden od trendov, ki sem jih opazil, je zagotovo varjenje butičnih lagerjev. Američani so razvili okus tudi do teh zelo delikatnih stilov in moram reči, da je pogosto kvaliteta vredna tudi zavidanja evropskih pivovarjev.

Trenutno je t.i. »vroči« stil zagotovo mehiški lager, ki mu običajno tekom proizvodnje dodajo tudi limetin sok za še dodatno osvežilnost. Mislim, da je ni bilo pivovarne, ki ne bi ponudila neke svoje verzije tega piva.

Lastništvo pivovarn in cene piva

Omeniti velja tudi, da so kar nekaj mikropivovarn že kupile večje korporacije, kljub temu pa neodvisnih ostaja še vedno večina pivovarn. To je seveda lažje, saj ima craft pivo v ZDA približno 10% tržni delež. Cena craft piva v barih je pogosto zelo podobna komercialnemu pivu, morda le nekaj malega (cca 10 %) več denarja odštejete in v vašem kozarcu se že znajde butično pivo. 

Cena craft piva v trgovinah je celo nižja kot v Sloveniji – 12 majhnih pločevink katere izmed vrhunskih pivovarn dobiš že za približno 15-18 €.

Stili piva in odstotki alkohola

West coast IPA je pričakovano najbolj razširjen stil piva, trenutno pa so izjemno popularne tudi različne motne oz. »hazy« različice IPA-jev. Zelo radi varijo piva z višjo stopnjo alkohola, običajno se poslužujejo zgornjega dela »dovoljene« alkoholne stopnje, tako naprimer skorajda ni pale ale-ov, tudi IPA pod 7% je prava redkost.

10 pivovarn, ki so me najbolj navdušile

Med svojim potovanjem sem obiskal veliko fantastičnih pivovarn, vendar so nekatere resnično izstopale:

Sonoma Springs Brewing, Sonoma – Sonoma Springs Brewing je družinska pivovarna, specializirana za tradicionalna nemška piva. Znani so po Kolschu, lahkem in osvežilnem pivu, ki je kot nalašč za vroče poletne dni.

Russian River Brewing, Santa Rosa – Russian River Brewing slovi po svoji dvojnem IPA-ju (Pliny the Elder), ki velja za enega najboljših piv na svetu. Varijo tudi široko paleto drugih stilov, vključno s kislimi pivi in raznoraznimi belgijskimi stili piva.

Sunriver Brewing, Sunriver, Oregon – Sunriver Brewing je majhna pivovarna v čudovitem Oregonu. Pivovarna je sicer locirana v istoimenskem kraju (Sunriver), imajo pa točilnico tudi v Bendu, ki ga resnično morate obiskati.

10 Barrel Brewing, Bend, Portland in Boise – 10 Barrel Brewing je hitro rastoča pivovarna z lokacijami v Bendu, Portlandu in Boiseju. Znani so po svoji široki paleti piv, vključno z Apocalypse IPA, ki je klasična IPA v stilu zahodne obale.

Anchor Brewing, San Francisco – Anchor Brewing je ena najstarejših pivovarn v Ameriki, ki izvira iz časov kalifornijske zlate mrzlice. Znani so po svojem »steam« pivu, ki je edinstven stil piva, zvarjen z lager kvasom, vendar fermentiran pri višjih temperaturah.

21st Amendment Brewing, San Francisco – 21st Amendment Brewing je znan po svojih kreativnih in edinstvenih pivih ter zabavni embalaži. Znani so po pšeničnem pivu Hell or High Watermelon, ki ga varijo iz sveže lubenice.

Crux Fermentation Project, Bend – Crux Fermentation Project je edinstvena pivovarna, specializirana za zorjena in kisla piva. Znani so po Russian Imperial Stoutu – Tough Love, staranem v sodih burbona, ki zori več kot eno leto.

Great Notion Brewing, Portland in Bend – Great Notion Brewing je inovativna pivovarna, ki je znana po svojih sadnih in sočnih IPA-jih. Znani so tudi po svojih »pastry sour« pivih, ki s svojim sladkokislim karakterjem resnično navdušijo.

Baerlic Brewing, Portland – Baerlic Brewing v Portlandu je majhna, a zelo zanimiva in prijetna pivovarna, ki se osredotoča na ustvarjanje okusnih in dostopnih piv. Imajo celo paleto celoletnih in sezonskih piv, vključno z njihovim priljubljenim Invincible IPA, sadnim in močno hmeljenim pivom z uravnoteženo grenkobo.

Wayfinder Brewery, Portland – Pivovarna Wayfinder v Portlandu je pivovarna in restavracija, ki se osredotoča na ustvarjanje okusnih in pitnih piv. Prav tukaj sem pil najboljše lagerje, ki se jih ne bi sramovali niti v Nemčiji, kjer tudi pogosto iščejo svoj navdih.

Vsaka od teh pivovarn ima svoj edinstven slog in pristop k pivovarstvu in če imate možnost, absolutno priporočam ta del sveta, saj se tam resnično dogajajo največje pivovarske inovacije, dejansko nastajajo novi stili in ustvarjajo povsem sveži trendi.

VODENA DEGUSTACIJA ALI TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!