Je eno pivo res enako, kot bi pojedel 7 žemljic?

Težko bi mi verjeli kolikokrat sem že odgovoril na to vprašanje. Skorajda na vsaki delavnici ali degustaciji piva pride na vrsto. Ampak z veseljem se vedno spustim v to debato, ker je vse skupaj res enostavna zgodba. Nimam pojma kdaj se je ta mit začel, ampak kar takoj na začetku ga lahko zavržemo in nanj pozabimo. 

1 žemlja = 1 pivo

Matematika je sila enostavna. Povprečno pollitrsko pivo ima cca 200 kalorij. Približno 60 gramska žemlja pa okoli 180. Prvi mit smo hitro razčistili, saj sta si torej skorajda enakovredna po kalorijski vrednosti. Mimogrede, deciliter suhega belega ali rdečega vina ima približno 85 kalorij, kar pomeni, če spijemo dobra 2 dcl vina smo zopet na približno 200 kalorijah. Šilce žganja (odvisno od sladkorja) pa na naš konto prinese okoli 80 kalorij.

Je pivo razlog za pivski trebušček?

Tudi pivski trebušček je pogosto omenjen. To se mi zdi ena največjih krivic, ki se je zgodila pivu. Takoj za tisto, da morajo pivovarji plačevati trošarine za alkohol, vinarji pa ne. Ampak ok, druga tema.

Problem piva je, da se pogosto povezuje z nezdravo prehrano in nezdravim življenjskim slogom. Skozi čas se je zgodilo, da pivo povezujemo z burgerji, picami, hot dogi. Seveda, ker gre hudičevo dobro zraven. Premalo ljudi pa ve, kako hudičevo dobro gre pivo lahko zraven tudi k zdravi hrani. Kozarec piva ob uravnoteženem kosilu je lahko del povsem zdrave prehrane. Kar vprašajte Nemce, Čehe, Belgijce, …

Zmernost je lepa čednost

Ob zmernem uživanju piva in redni telesni aktivnosti preprosto ni pravih pogojev za nastanek pivskega trebuščka. Telo moramo videti, kot nekakšen sistem, kjer je zelo pomemben vnos in poraba. Kar vnesemo je potrebno na neki točki porabiti, drugače se to nekje pozna. Pivo pa tukaj ni čisto nič bolj krivo, kot karkoli drugega, kar zaužijemo.