Tekoče zadeve

VISKI IN BOURBON: Kakšna je razlika?

Viski

Viski je destilirana alkoholna pijača, ki je narejena iz fermentiranega žita (ječmen, koruza, rž ali pšenica) in je običajno zorjena v ožganih hrastovih sodih, od kjer tudi dobi značilno rjavo barvo. Beseda viski torej označuje dokaj širok spekter pijače, ki se razlikuje po barvi, okusu in aromah.

Proizveden je po celotnem svetu in zagotovo ste že slišali za škotske, irske, japonske in ameriške različice te čudovite pijače. No, najbolj popularna verzija ameriškega viskija je prav bourbon. In morda ste že slišali za pregovor (če niste pa je tole idealen trenutek), da ga slišite oz. bolje rečeno, preberete …

Vsak bourbon je viski, ni pa vsak viski bourbon.

drink, glass, alcohol

Bourbon

Bourbon je vsekakor ikonična ameriška pijača, vendar pa ni bilo vedno tako. Včasih je namreč veljal, kot pijača za revne. Bil je namreč zelo slabe kvalitete in poceni. Sčasoma je bourbon vstal kot Feniks iz pepela in zahvaljujoč nekaterim odličnim destilarnam ter njihovo proizvodnjo na vrhunskem nivoju, je navsezadnje le dobil slavo, ki si jo zasluži in še danes žanje njihove sadove.

Ime izhaja iz področja »Old Bourbon« v zvezni državi Kentucky. Bourbon mora biti proizveden v ZDA, največ pa se ga proizvede prav prej omenjeni zvezni državi. Pomembna zakonitost pri tej vrsti viskija je, da mora vsebovati vsaj 51% koruze, ostalo pa je mešanica ječmena in/ali rži oziroma pšenice. V bourbon po zakonu ne sme romati noben dodatek ali barvilo.

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.)

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA ŽGANJA?

Spoznajte najboljše, kar ponuja svet žganja. Viski, rum, tekila, konjak + presenečenje. Dragulji iz kotlov po celem svetu.

Želim več informacij!