Radi kaj spijemo, a drugače kot nekoč

Kot na skoraj vse, je pandemija močno vplivala tudi na naše navade uživanja alkoholnih pijač. Vendar pa so se že pred pandemijo kazali zametki sprememb, ki prihajajo in jih je ta morda le nekoliko pospešila.

Raje enkrat odlično natočimo, kot trikrat povprečno dotočimo

V prvi vrsti vsekakor opažam, da je kakovost pijače čedalje pomembnejša, ko se odločamo za nakup. Ljubitelji kakovostnih alkoholnih pijač že od nekdaj živimo po načelu, da dajemo prednost kvaliteti pred kvantiteto, v zadnjem obdobju pa je takšnih somišljenikov čedalje več. Morda sta bila takrat prva dva tedna ‘lockdowna’ za marsikoga še priložnost za skok nazaj v študentska leta, ko to, da smo že v ponedeljek nekaj spili, nikakor ni bila ovira, da tega ne bi ponovili tudi v torek. A kmalu se je pokazalo, da veliko raje spijemo kozarec manj in si privoščimo tisto pivce, viski ali džin, ki si ga že dlje časa ogledujemo na lepo osvetljenih trgovinskih policah.

Oh, te kalorije

Ni nam več čisto vseeno. Nekateri se na to ozirajo bolj kot drugi, toda vsebnost sladkorja oziroma kalorij postaja odločujoč faktor. Nekatere pijače so zaživele izključno zaradi tega, saj bi težko rekli, da na primer hard seltzer, ki smo ga opisali v eni izmed lanskih številk revije, na mizo prinese kaj dosti več kot nizkokalorično osvežilno pijačo. To pa seveda ne pomeni, da to ni dovolj velik razlog za nakup te ali podobne pijače.

 

Pa res potrebujemo alkohol?

Še en trend, ki je opazen iz vesolja. Verjetno najbolj priljubljena pijača med kolesarji je brezalkoholno pivo. Seveda, boste rekli, si pač želijo tudi varnih spustov. Vendar boste morda tega istega kolesarja videli to pijačo izbrati tudi v petek zvečer. Ali pa morda brezalkoholni džin, ki sem ga tudi sam pred kratkim kupil za darilo svoji noseči sestri. Čeprav imam velike pomisleke o takšnih pijačah, saj je alkohol zelo pomembna komponenta pri uravnoteženosti in polnosti pijač, pa se zavedam, da včasih preprosto pridejo prav. Tudi meni so pri izbiranju rojstnodnevnega darila za sestro.

Lokalne dobrote

Podpiraj lokalno, pravi znani slogan, ki je zelo smiseln. Včasih premalo cenimo, koliko truda domačini vložijo v svoje izdelke. Najbližja vinska klet, kraft pivovarna iz sosednjega kraja ali pa celo kakšna žganjekuha, če imate res srečo. Vsi ti ljudje najverjetneje trdo delajo, da ustvarijo nekaj okusnega, in prav je, da to podpremo. To prinaša kar nekaj prednosti. Ne obremenjujemo distribucijskih verig in s tem varujemo okolje, običajno lahko tako dobimo najbolj svežo/najboljšo verzijo produkta in pa seveda ponudniku polepšamo dan. Iz prve roke lahko povem, da v točilnici moje lokalne kraft pivovarne zagotovo spijem boljše in bolj sveže pivo, kot če bi ga kupil pri katerem izmed velikih trgovcev, ki ravno tako prodaja njihovo pivo.

Kaj prihaja?

Mislim, da se bo trend poudarka na kakovosti nadaljeval. Ravno tako bomo čedalje bolj cenili lokalno. To pa ne pomeni, da si ne bomo z veseljem privoščili tudi pijače, ki morda lokalno še niso tako razvite. Če smo v zadnjih letih že imeli priložnost na mizo postaviti kar nekaj odličnih slovenskih džinov, bomo denimo na vrhunski viski morali še malce počakati, a tudi ta se nam obeta in bliža. V tujini je v polnem razmahu rum, čedalje bolj se mu pridružuje tudi tekila. Čeprav sem sam velik ljubitelj slednje pijače, pa mislim, da bo treba v naši podalpski deželici še malo počakati, da bomo lahko po večerji naročili Don Julio Añejo. Nič ne de, že sedaj imamo na našem trgu številne odlične pijače, le malce časa in volje si moramo vzeti za njihovo spoznavanje ter seveda ozavestiti, da si zaslužimo najboljše. V zdravih merah, seveda.

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.)

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA VRHUNSKEGA ŽGANJA?

Spoznajte najboljše, kar ponuja svet žganja. Viski, rum, tekila, konjak + presenečenje. Dragulji iz kotlov po celem svetu.

Želim več informacij!