RUM: Ga res pijejo le pirati? (3. del)

Rum počasi, a vztrajno osvaja ljubitelje vrhunskih pijač po vsem svetu. S prejšnjima prispevkoma smo tlakovali pot v čudoviti svet odkrivanja te žlahtne pijače, v tokratnem, zadnjem prispevku pa bomo novo znanje dopolnili še s kulturnozgodovinskim vidikom razvoja ruma.

Ponovimo: Rum je žgana pijača z vsaj 40 % alkohola, pridelana iz stebel sladkornega trsa, ki so, kot pove ime samo, polna sladkorja. Večina vrst ruma prihaja s Karibov, proizvajajo pa ga v vseh državah, kjer gojijo sladkorni trs. Ker je zakonska regulacija na področju ruma izjemno ohlapna, se pri razlikovanju med posameznimi tipi ruma zanašamo na njihovo barvo, pa tudi na kulturnozgodovinske vplive na njihovo proizvodnjo. Glede na barvo rum delimo na beli rum, ki se najpogosteje uporablja za koktajle, zlati rum in temni rum, ki velja za najbolj kakovostnega in je namenjen počasnemu uživanju v vsaki kapljici.

Rum in preteklost

Karibi, ki slovijo po svojem rumu, so bili v zgodovini del britanskih, španskih in francoskih kolonij. Kot na vse druge vidike življenja, so njihove navade močno vplivale tudi na metode izdelovanja rumov.

Vpliv Velike Britanije

Britanska kraljeva mornarica je vse do leta 1970 svojim mornarjem vsak dan postregla z rumom, ki so ga razredčili z vodo, mu dodajali sladkor, pa tudi limetin sok. Da bi pijača ohranila aromo, so uporabljali rum z izrazitejšim karakterjem, tipa heavy marks. V karibskih državah, ki jim je nekoč vladala angleška krona, še danes pijejo rume, ki veljajo za bolj aromatične. Jamajka slovi po izjemno aromatičnih rumih z visoko vsebnostjo estrov, ki gradijo sadne arome, odličnega, a nekoliko blažjega in bolj elegantnega okusa pa so rumi z Barbardosa.

Rum tipa heavy marks slovi po svoji aromatičnosti in pestri zgodovini, povezani z britanskimi mornarji.

Vpliv Francije

Francozi so sladkor pridobivali iz sladkorne pese, ki so jo pridelovali doma, zato so sokove sladkornega trsa, ki je rasel na njihovih otokih, namenili proizvodnji ruma, ki ne vsebuje melase. Okus teh sokov je zaznati v rumu tipa Rhum Agricole, po katerem slovita rajska otoka Martinique in Guadeloupe. Rum tega tipa je običajno bel ali zlat, spremljajo ga bogati sadni vonji, prepoznamo pa ga tudi po bolj suhem (manj sladkem) karakterju.

Rum tipa Rhum Agricole je izdelan iz soka sladkornega trsa, destilirajo pa ga le na otokih Martinique in Guadeloupe.

Vpliv Španije

Lahkotnost španskega karakterja se je prenesla tudi na rum, ki izhaja iz nekdanjih španskih kolonij. Ta tip ruma zaznamuje višja stopnja alkohola (postopki destilacije na tem območju so bili bolj napredni), hkrati pa ohranja uglajeno teksturo in manj intenziven okus. Najbolj poznani so beli rumi s Kube, zelo pa so priljubljeni za pripravo koktajlov.

Pa drugod?

Častno omembo si zasluži Brazilija, kjer pridelajo največ ruma. Tamkajšnji rum, poimenovan cachaça, je prav tako narejen iz soka sladkornega trsa in ne vsebuje melase, povečini pa ga ne zorijo. Slovi po travnatih ter blago sadnih aromah in je med domačini tako priljubljen, da ga skoraj ne izvažajo.

Rum cachaça Brazilci najraje uporabijo za pripravo slavnega koktajla caipirinha.

Bo prihodnost rumova?

Vse kaže, da si rum končno utira pot na trg vrhunskih žganih pijač, česar se lahko le veselimo. K sreči postaja tudi vse bolj dostopen, zato lahko ljubitelji ruma zlahka širimo svoja obzorja in uživamo v iskanju najljubših odtenkov okusov.

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.)

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA VRHUNSKEGA ŽGANJA?

Spoznajte najboljše, kar ponuja svet žganja. Viski, rum, tekila, konjak + presenečenje. Dragulji iz kotlov po celem svetu.

Želim več informacij!