9 dodatkov za gin & tonic, ki jih morate poskusiti

Gin in tonic sta že sama po sebi dovolj. Tvorita eno najbolj priljubljenih kombinacij, ki se vsakodnevno prodaja v milijonih litrov po vsem svetu, istočasno pa že leta in leta skrbita, da so noči uživalcev te pijače pestre in prijetne. Verjetno sta kriva tudi za kakšno manj lepo jutro.

Gin je, kar je glede na trende v zadnjem času težko zgrešiti, torej alkoholna pijača, ki svoj karakter poleg brinovih jagod, dobi zahvaljujoč različnim začimbam in zeliščem, ki jih proizvajalci gina uporabijo za okus in arome. V svoji definiciji ima gin zapisano, da mora v njem prevladovati okus po brinovih jagodah. Poleg teh pa so v pijači uporabljene tudi najrazličnejše začimbe in zelišča, kot so komarček, zvezdasti janež, koper, sivka, koriander, cimet, žafran, muškatni orešček …

Kot pa ste verjetno že opazili, zelo pogosto v kozarcih z gin & tonic-om plavajo tudi najrazličnejši dodatki. Včasih jih predlagajo že same destilarne, včasih pa moramo nekoliko zbuditi kreativnega barmana v sebi in odkriti tisti res najboljši dodatek za določen gin.

Spodaj bom naštel nekaj bolj ali manj običajnih reči, ki lahko vaš dober gin & tonic povzdignejo v odličen gin&tonic.

1. Kumara

Dodatek sveže narezane kumare je ena izmed klasik v gin & tonicu. Iščete še nekaj bolj živahnega? Poleg kumare dodajte še kakšen list vrtnice, če jih imate slučajno pri roki.

Čeprav bi na prvem mestu popitega gina na prebivalca v enem letu verjetno pričakovali Britance, temu ni tako. Največji oboževalci gina so namreč Filipinci, ki si ga privoščijo kar 1,4 litra letno.

2. Pomaranča

Košček pomaranče lahko v gin&tonic vnese še dodatno sadno svežino.

3. Limeta

Rahla in prijetna kislost zelo blagodejno vpliva na celotno pijačo, če pa se čutite ekstra pogumne, dodajte še kakšno rezino svežega ingverja.

4. Rožmarin

Še ena klasika, ki pa jo lahko hitro še nekoliko popestrimo, poleg rožmarina v gin&tonic vsujemo še nekaj zrn nemletega popra za prav posebno doživetje

5. Limona

Podobno, kot pomaranča in limeta, tudi limona poskrbi za osvežilni karakter. Vrhunsko pa košček limone  deluje tudi v kombinaciji z vejico timijana.

6. Cimet

Gin&tonic ima sloves nekoliko bolj poletne pijače, vendar pa jo s pravim dodatkom lahko spreobrnemo v pravo zimsko poslastico, ki prija tudi ob kaminu. Že ena cimetova palčka dodobra spremeni karakter te pijače, če pa mu dodate še en vrtljaj muškatnega oreščka ne boste mogli verjeti, da je to še vedno gin&tonic.

7. Bazilika

Tudi bazilika ni tujec v gin&tonicu. Meditaranski okusi so nam že po naravi blizu, bazilika v kombinaciji z določenim sadjem pa bo poskrbela, da nam bo prav ta komplet še dolgo ostal v spominu. Močno priporočam jagode, grenivko ali košček breskve.

 

Ste vedeli, da sta gin&tonic ter malarija močno povezana? Kinin, ki ga vsebujejo toniki, je bil v 17. stoletju eno prvih zdravil proti malariji. Ker pa je tonik sam po sebi dokaj grenak, so mu takratni angleški vojaki raje dodali še gin in pijači tako dodobra izboljšali okus.

8. Meta

Podobno kot bazilika, se tudi meta zelo pogosto znajde v naših kozarcih gin&tonica, ravno tako pa zelo uživa v družbi sadnih arom in okusov. Prednjačijo limone, limete in pomaranče.

9. Čili

Za konec še nekaj bolj ekstremnega. Za vse ljubitelje pekočega: poskusite z dodajanjem manjših količin čilija, pri čemer bodite previdni, da ne izberete preveč pekoče sorte, saj je lahko zelo hitro preveč. Če pa boste zadeli ravno pravšnjo količino, je gin&tonic s čilijem resnično odličen.

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.)

PRIPRAVA IN DEGUSTACIJA KOKTEJLOV?

Kako doma z minimalno opreme pripraviti vrhunski koktejl? Pridruži se nam na delavnici in skupaj odkrijmo izjemne kombinacije.

Želim več informacij!