SADNO PIVO za osvežilno poletje

Sadna piva so že od nekdaj priljubljena izbira za ljubitelje piva, ki iščejo nekaj drugačnega in osvežujočega. Ta piva vključujejo dodatek različnega sadja, največkrat že v procesu varjenja, kar jim daje značilen okus in aromo po dodanih sadnih dobrotah.

Kljub temu, da so sadna piva priljubljena po vsem svetu, imajo nekatere države posebno tradicijo in zgodovino povezano s temi pivi. Med njimi zagotovo izstopa Belgija, ki je velesila na področju sadnih piv.

Belgija in sadne pivske dobrote

Belgija je znana po svoji dolgi in raznoliki tradiciji varjenja piva, med katerimi posebno mesto zavzemajo kisla piva. Najbolj znan je seveda stil LAMBIC. Lambic piva so edinstvena zaradi svojega načina fermentacije, kjer se uporabljajo naravno prisotne kvasovke in bakterije iz zraka. Med najbolj priljubljene vrste lambic piv spadajo tiste z dodatkom sadja, kot so višnje (Kriek) in maline (Framboise).

Radler, Panache in Shandy

Radler je izjemno priljubljen predvsem v poletnih mesecih zaradi svoje osvežilnosti in nižje vsebnosti alkohola. Legenda pravi, da je Radler nastal v 1920-ih, ko je gostilničar Franz Xaver Kugler iz Bavarske mešal pivo z limonado, da bi dohajal žejo gostov (predvsem kolesarjev), saj mu je neki večer zmanjkovalo piva. Mešanica je postala tako priljubljena, da se je razširila po celotni Nemčiji in drugih državah. Gre za 50:50 mešanico s pivom, kjer je lahko uporabljen sok kateregakoli sadja.

Shandy, priljubljena pijača, ki izvira iz Velike Britanije pa torej po tej definiciji “spada” med radlerje, vendar nujno zahteva, da je uporabljen limonin sok oz. limonina soda. Če je uporabljen sok drugega sadja gre potem že za radler.

Panache ima identično definicijo zgornji (Shandy), vendar se ta naziv uporablja v bolj francosko govorečih delih Evrope.

Pivo s sadjem in hmelji s sadnimi aromatikami

V zadnjih letih se je zanimanje za sadna piva še povečalo, saj pivovarne po vsem svetu eksperimentirajo z različnimi vrstami sadja in tehnikami varjenja. V pivu najdemo najrazličnejše eksotične sadeže, kot so mango, pasijonka, papaja in podobne.

Tudi slovenske pivovarne so domiselne na tem področju, absolutno priporočam Lolo iz Bevoga (dodatne maline), Mango Milkshake IPA iz pivovarne Pelicon (dodan Mango) ali pa razne sezonske sadne dobrote iz Pivovarne Clef, ki jih lahko poskusite pod njihovim kozolcem.

Prav pa se mi zdi, da povemo, da so še vedno verjetno najbolj priljubljena kar tista piva, ki dejansko nimajo dodanega sadja, vendar pa imajo aromatike, ki nas spominjajo na določen sadež. Gre namreč za najrazličnejše sorte uporabljenega hmelja, ki poskrbijo za te čudovite vonje. Tukaj lahko izpostavimo tudi slovenski inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo, ki je pomemben igralec pri razvoju novih aromatičnih sort hmelja, med katerimi so sedaj tudi že uveljavljeni npr. Styran Wolf, Dragon, Fox in ostali.

Osvežilno poletje

Za katerokoli opcijo se že odločite, prepričan sem, da si boste s sadnimi pivi ali mešanicami še dodatno osvežili brbončice v prihajajočem poletju. Kot vidimo sta namreč pivo in sadje čudovit par. Še namig za konec, sadna piva se lahko odlično ujemajo tudi z različnimi jedmi, saj so prijeten sopotnik raznih solat in sladic, tako da lahko tudi vaš naslednji piknik zasije v še lepši in zanimivejši – sadni luči.

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA IN TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!