DOMAČE PIVO: Še vedno nimate svojega?

Pivo je pijača, ki nastane iz sladke tekočine, ki se jo pridobi z namakanjem slada, nato pa se jo prek dodajanje hmelja, kuhanja in fermentiranja spremeni v okusno, karbonizirano in lahko alkoholno pijačo, ki jo vsi tako radi pijemo že tisoče let. To je seveda le strogo tehnični pogled na pivo.

Pivo je seveda precej več kot to. Pivo je umetnost. Današnji pivovar ima praktično vse niti v svojih rokah in zvari lahko točno tako pivo, kot si ga želi. Možnosti je nešteto. Lahko je svetlo, temno, s kremno peno, skorajda brez pene, lahko je izredno lahkotno, lahko ima 15 % alkohola, lahko doda sadje, začimbe, zelenjavo … Lahko pa vse skupaj še tri leta stara v hrastovih sodih, kjer je prej ležal viski. 

Kaj pa če vam povem, da lahko vse te prej omenjene možnosti izkoristite tudi sami doma in zvarite svoje pivo po lastnem okusu?

S tem ko si odpremo kakovostno pivo, bodisi domače ali kupljeno, si ga natočimo v kozarec in v njem uživamo, kreatorju in pijači pokažemo potrebno spoštovanje, hkrati pa največkrat tudi sebi močno polepšamo dan. Sploh če je razlog za polepšan dan prav vaše lastno pivo.

Kako težko je doma zvariti pivo in zakaj bi to sploh počel?

Izdelava domačega piva je namreč v osnovi precej enostaven postopek. Potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin, malo opreme in voljo po učenju. Konstantno variti odlično pivo pa je povsem druga zgodba in zahteva precej več predanosti, o tem pa seveda v prihajajočih člankih.

Za najenostavnejšo metodo varjenja piva s celovitim ekstraktom lahko veliko večino opreme uporabite iz domače kuhinje. Čaka vas morda še okoli 50€ stroška za dodatno opreme in že lahko povabite prijatelje na svoje prvo domače pivo.”

Nekateri se s pivovarstvom ukvarjajo zaradi zabave in druženja s prijatelji, ki običajno spremlja varjenje v domačem okolju. Nekateri se s pivovarstvom ukvarjajo tudi zato, da se lahko pohvalijo svojim bližnjim. Priznajmo si, imeti svoje lastno pivo tudi ni kar tako. Nekateri pa na to gledajo predvsem iz racionalnega vidika, kajti steklenica povprečnega domačega piva nas stane le od 0,25 do 0,5 €. Kakorkoli že, vsi zgoraj našteti razlogi imajo načeloma eno skupno točko – ljubezen do piva.

Nekoč je bilo v različnih državah domače varjenje piva prepovedano ali pa sploh zakonsko gledano ni bilo opredeljeno. Trenutno pa slovenska zakonodaja domačim pivovarjem dovoljuje zvariti 500 litrov piva letno.

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.)

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA IN TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!