Vedno v modi: ESPRESSO MARTINI

Espresso martini, poživljajoč in prefinjen napitek, ki seveda najbolj navdušuje ljubitelje kave, je v zadnjih letih postal eden najbolj zaželenih koktajlov daleč naokoli. Njegovo priljubljenost gre pripisati novemu valu odkrivanja visokokakovostne kave in dokaj enostavni pripravi z izjemnim vizualnim učinkom.

Ime koktajla, ki ga v najosnovnejši različici pripravljamo iz vodke, vročega espressa in kavnega likerja, je nekoliko zavajajoče, saj ga s klasičnim martinijem druži le značilni trikotni kozarec, v katerem so nekoč stregli skoraj vse koktajle. Nekateri ga zato raje poimenujejo vodka espresso.

Gorivo za manekenke

V primerjavi z drugimi koktajli je espresso martini razmeroma sodobna stvaritev, saj se je začel pojavljati šele v osemdesetih letih dvajsetega stoletja, glede izumitelja pa si poznavalci niso povsem enotni. Številni originalni recept pripisujejo legendarnemu londonskemu barmanu Dicku Bradsellu. Legenda pravi, da so espresso martini navdihnile nekoliko opolzke besede mlade manekenke, ki si je zaželela ‘nekaj, kar bi jo najprej zbudilo in šele potem zj***lo’. Tudi o identiteti manekenke je bilo prelitega precej črnila. Nekateri trdijo, da naj bi bila to slovita Naomi Cambell, spet drugi v izrečenih besedah najdejo muhasto Kate Moss, a če na hitro ošinemo njuni letnici rojstva, sprva zabavna anekdota hitro pridobi zaskrbljujoč podton. Osredotočimo se raje na okus.

PRIPRAVA IN DEGUSTACIJA KOKTEJLOV?

Kako doma z minimalno opreme pripraviti vrhunski koktejl? Pridruži se nam na delavnici in skupaj odkrijmo izjemne kombinacije.

Želim več informacij!

Od klasike ...

Espresso martini ljubitelji kavnih okusov izberejo, ko si želijo malce razvajanja in poživitve. Za popoln okus je zato ključen svež espresso, najraje iz sveže praženih zrn arabice, ki zagotovi odličen okus in poskrbi za značilno kremasto peno. V barih seveda za pripravo espressa uporabijo prvovrstne avtomate, a za domačo različico bo zadoščala tudi kava iz klasične ali francoske kafetiere (french press), pa tudi kava, pripravljena s pripomočkom aeropress. Uporabimo lahko tudi hladno varjeno kavo (cold brew), le da bo pri tej različici koktajl treba stresati nekoliko dlje, da se bo lepše spenil. Prav tako ključni sestavini sta kakovostna vodka brez dodanega okusa in naš najljubši kavni liker. Vse tri dobro pretresemo v shakerju, nato dodamo led ter stresamo, dokler ne dobimo kompaktne pene. Koktajl skozi cedilo prelijemo v ohlajen kozarec za martini, vrh pene pa okrasimo s tremi celimi kavnimi zrni, ki predstavljajo zdravje, srečo in bogastvo.

... do posodobljenih različic

Kot vse klasične koktajle je tudi espresso martini mogoče nadgraditi z vrsto dodatnih sestavin za vse okuse. Za začetek mu lahko dodamo sladkorni sirup, pa tudi jajčni beljak ali akvafabo (za vegane), ki poskrbi za še gostejšo peno. Med manj klasične dodatke, nad katerimi se tradicionalisti pogosto glasno zgražajo, spadajo še sladki sirupi, najpogosteje z notami vanilje, čokolade, cimeta, oreškov ali citrusov. Še bolj kontroverzni izbiri za posodobljen espresso martini pa sta gotovo sol in celo parmezan.

Klasičen recept za espresso martini lahko uporabimo tudi kot odskočno desko za nadaljnje raziskovanje kavnih koktajlov, tako da vodko zamenjamo z džinom, rumom ali viskijem.

Skratka, espresso martini je več kot le koktajl, je prava izkušnja, ki izvira iz zlatega obdobja razvoja miksologije in vodi do popolnega užitka ob vsakem požirku. Prava harmonija kave in žganice, točno takšna, kot mora biti. Na zdravje!

Recept za Espresso Martini

SESTAVINE

 • 50 ml vodke
 • 30 ml kavnega likerja, kot je Kahlúa
 • 10 ml sladkornega sirupa (recept spodaj)
 • 1 skodelica espressa
 • led
 • 3 cela kavna zrna za dekoracijo

PRIPRAVA

 1. Sladkorni sirup pripravimo tako, da 100 g sladkorja raztopimo v 100 g vode, ki jo počasi segrevamo, a ne sme zavreti. Sirup moramo pred uporabo ohladiti.
 2. Pripravimo espresso in ga ohladimo na sobno temperaturo.
 3. V shaker damo vodko, kavni liker, espresso, sladkorni sirup in led. Sestavine močno stresamo približno 15 sekund, da ustvarimo čim bolj penasto mešanico in se vse sestavine lepo povežejo.
 4. Koktajl precedimo v ohlajen kozarec za martini ali kupo za peneče vino.
 5. Na vrh pene pred postrežbo položimo 3 kavna zrna.

Nasvet

Namesto espressa lahko uporabimo hladno varjeno kavo (cold brew), za katero mleto kavo prelijemo z vodo, pustimo, da se namaka vsaj 12 ur in nato precedimo. Pri tej različici je koktajlu priporočljivo dodati 15 ml beljaka, da ustvarimo gostejšo peno.