strokovne degustacije na sproscen nacin

Gremo na (craft) pivo!

Ni več dvoma, da se je odkrivanje craft oz. butičnih piv že zasidralo v življenjski slog številnih Slovencev. Čeprav so sprva mnogi dvomili, prav nič ne kaže, da bi kam odhajalo. Težko bi govorili o butičnem pivu kot trendu in modni muhi, ker to ne bi bilo več pošteno – craft pivo je tukaj in tukaj tudi ostaja.

Kaj sploh je craft pivo?

V zadnjih letih ste že zagotovo brali in slišali o tem, toda kljub temu ponovimo nekaj osnov. Najprej razjasnimo: besede butično, kraft, craft, rokodelsko in še kaj podobnega so sopomenke. Pojem »craft pivo« sicer bolj označuje mentaliteto pivovarjev in ga ne jemljite preveč strogo. Vse prevečkrat se pojem samoumevno povezuje s pale ale in india pale ale (IPA) ter njunimi različicami, a sta seveda to le dve izmed opcij, ki jih ima vsak pivovar.

Tri zakonitosti, ki jim morajo slediti kraft pivovarne, so:

Količina zvarjenega piva je pri nas omejena na 20.000 hl/leto (zato jim pravimo mikropivovarne).

Neodvisnost – Večina pivovarne mora biti v neodvisni lasti; le 25 % si lahko lasti podjetje, ki ni kraft pivovarna.

Tradicionalnost – Ta oznaka je abstraktna in ne pomeni, da mikropivovarji varijo le »tradicionalne« stile (kraft pivovarne so lahko izjemno inovativne). , saj ob majhnih količinah skrbijo za visoko kakovost sestavin in si prizadevajo ponuditi nekaj, kar si potrošnik želi, in nekaj novega, za dobiček pa se ne pehajo.

craft pivo

Butično pivo doma in po svetu

V mikropivovarstvu in kraft pivu v svetovnem merilu zagotovo prednjači Amerika, kjer t. i. kraft revolucija sega vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja in tako leto za letom nabira tržni delež. Pri njih se ta številka giblje okoli 10 % tržnega deleža, medtem ko je pri nas okoli 2 %.

V Sloveniji smo še pred kratkim pili le zeleno in rdeče. Leta 2008, ki se šteje za nekakšno mikropivovarsko prelomnico v Sloveniji, saj sta se takrat odprli pivovarni Vizir in Human Fish, je bilo pri nas registriranih le 15 pivovarn.

Dnevi, ko si na nalepko samo napisal kraft pivo in z lahkoto prodal vso zalogo, so minili. Pivovarji na trgu se zelo borijo za vsako pipo v lokalih in hladilnike, napolnjene s svojim pivom. Nekaterim to seveda uspeva bolje kot drugim. Se pa potencial kraft piva vsekakor skriva v osvajanju nove publike, ki za zdaj še ne čuti žeje po tem tipu piva.

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.)

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA IN TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!