Kakšna so trapistovska piva?

Trapisti in pivo

Zagotovo ste že slišali za Trapiste. Gre za strogi red menihov, ki sledijo načelom trdega dela in molitve. Številni trapistovski samostani se tako ukvarjajo s proizvodnjo sira, čokolade in piva. Od tukaj pa prihajajo tudi tako znana in priljubljena trapistovska piva.

Trapistovska piva, pivovarne in strogi pogoji

Trenutno obstja 14 trapistovskih pivovarn na svetu, od tega jih je 6 v Belgiji (Chimay, Westvleteren, Achel, Orval, Rochefort, Westmalle), 2 na Nizozemskem (Zundert, La Trappe) , ter po 1 v Avstriji, ZDA, Španiji, Italiji, Združenem Kraljestvu in v Franciji. Da si pivovarna lahko nadane ta izjemno cenjen naziv, mora slediti trem strogim in točno določenim zahtevam:

  • Trapistovska piva morajo biti varjena znotraj samostana, variti pa jih morajo menihi sami ali pa proces vsaj nadzorovati
  • Varjenje piva menihom ne sme biti primarna dejavnost, poslovne prakse pa morajo slediti meniškim načelom
  • Ustvarjanje dobička ni prioriteta. Prihodki se lahko uporabljajo le za stroške življenja menihov ter za obnavljanje pivovarne, samostana in okolice. Dobiček, ki ostane, gre v dobrodelne namene.

Trapistovske pivovarne in posledično njihova trapistovska piva so tako strogo regulirana s strani organizacije ITA (International Trappist Organization). Pivo, ki izhaja iz trapistovske pivovarne in upošteva vse navedeno, dobi naziv “Authentic Trappist product”.

Dubbel, Tripel, …

Trapistovske pivovarne navadno varijo 3-4 stile pive. Za svoje potrebe varijo bolj lahkotno pivo, z okoli 4-5% alkohola, ki pa razen izjemoma, ne gre v prodajo in menihom služi kot pijača ob obrokih. Na policah pa se skoraj vedno znajdeta stila kot sta dubbel in tripel. Alkoholna stopnja piv se sklada z imenom (dubbel ima cca. 6,3 – 7,5%, tripel pa 7,5 – 9,5% alkoholne stopnje). Če to berete poleti in želite pivo z nekoliko nižjo stopnjo alkohola, preberite še mini vodič po poletnih pivih.

Iz trapistovske pivovarne Westvleteren pa denimo prihaja pivo, ki v določenih krogih ljubiteljev piva velja celo za najboljše pivo na svetu. Take ocene so seveda zelo nehvaležne in subjektivne, a kljub temu vam lahko iz lastnih izkušenj potrdimo, da je pivo zagotovo nekaj res posebnega.

Iz trapistovske pivovarne Westvleteren pa denimo prihaja pivo Westvleteren 12, ki v določenih krogih ljubiteljev piva velja celo za najboljše pivo na svetu. Take ocene so seveda zelo nehvaležne in subjektivne, a kljub temu vam lahko iz lastnih izkušenj potrdimo, da je pivo zagotovo nekaj res posebnega. Cena za steklenico 0,33L se v redkih belgijskih barih, kjer je na zalogi, giblje okoli 15€.

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA IN TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!