VRSTE VISKIJA: Katere sploh poznamo?

Viski imenujemo tudi voda življenja. Tradicija te pijače sega daleč v zgodovino in je v mnogih državah tretirana praktično kot božanstvo. V naslovu imamo torej vprašanje – “katere vrste viskija poznamo?”, ki že leta in leta buri duhove in se z njim spopadejo vsi začetniki v svetu viskija. Na prvi pogled so definicije posameznih vrst morda zapletene, vendar pa je vse skupaj moč kaj hitro osvojiti. V tem članku se bomo dotaknili tistih ključnih treh vrst viskija, ki jih mora poznati vsak začetnik.

Tri ključne vrste viskija

Malt Whiskey (sladni viski)

Gre za viski, ki v povprečju dosega najvišjo kvaliteto in se ga največ proizvaja na Škotskem. Tak viski mora biti proizveden izključno iz slajenega ječmena.

Viski je običajno dvakrat destiliran v bakrenih kotlih in zorjen v hrastovih sodih. Zaradi velikega povpraševanja se destilarne mnogokrat odločijo, da ne navedejo letnice od kdaj se viski zori, vendar pa se večina ljubiteljev takim steklenicam izogiba in poseže po bolj zorjenih.

whisky, single malt, scotland

Grain Whiskey (žitni viski)

V tem primeru gre za viski, ki ni nujno proizveden iz ječmena, pač pa je lahko iz kateregakoli žita, pogosto tudi mešanice. Običajno gre za večji del pšenice. Namenjen je predvsem za industrijo mešanih oziroma blended viskijev.

Blended Whiskey (mešani viski)

Gre za mešanico številnih viskijev, ki jim dodajo tudi žitne (grain whiskey). Običajno prihajajo iz Škotske ali Irske, za njih pa velja, da več imajo v sebi sladnega viskija, bolj so kvalitetni.

V članku so bile vrste viskija obdelane dokaj poenostavljeno – preverite še razliko med viskijem in bourbonom.

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA ŽGANJA?

Spoznajte najboljše, kar ponuja svet žganja. Viski, rum, tekila, konjak + presenečenje. Dragulji iz kotlov po celem svetu.

Želim več informacij!