PIVO in SLADICE: 5 kombinacij, ki jih morate poznati!

Pivo in sladice? Ja. Ni šala. Spekter piva je resnično širok in tudi za sladice lahko brez večjih težav najdemo primerno pivo, ki se bo odlično podalo zraven.

Za uspešno kombiniranje moramo upoštevati 2 glavni vodili. Kot prva je tu sladkoba, pri kateri pravilo palca pravi, da mora biti vsaj toliko sladko, kot je postrežena sladica. Drugo pa je intenzivnost okusov, kjer je potrebno imeti v mislih, da se moramo skoraj vedno izogniti močno grenkim pivom. Tudi alkoholna stopnja ni zanemarljiva. Logično sicer je, da bomo ob močnih sladicah postregli močno pivo, vendar pa nikar ne pretiravajte s preveč alkoholnimi pivi.

Čokoladna torta in kriek

Ena najbolj klasičnih kombinacij je kriek, ki je rahlo kiselkasto pivo z dodanimi višnjami in tako poskrbi za kontrast, ki na veliki oder postavi okuse temne pražene čokolade.

Predlagano pivo: Boon Kriek

Čokoladna torta in doppelbock

Alternativa sadnemu in kiselkastemu okusu krieka gre v popolnoma drugo smer in se pivu zoperstavi s povsem drugimi karakteristikami. Doppelbock je lahko prekrasen primer piva, ki v kombinacijo prinese ogromno karamelnih okusov in arom po suhem sadju, kar poskrbi za zelo zanimivo spremljavo.

Predlagano pivo: Ayinger Doppelbock

Panakota in rdeči flamski ale

Panakota je verjetno ena izmed najmanj karakternih sladic. Običajno je zraven postreženo še vroče sadje ali pa kakšna čokoladna krema. Lahko pa namesto tega dodatka zraven priložimo nekaj povsem novega in šokiramo naše goste. Rdeči flamski ale je izjemno zanimivo pivo, ki je kiselkasto in do neke mere celo podobno vino, vendar pa ima v sebi ogromno sadnih not in tudi sladkobe, ki se izvrstno poda zraven precej nevtralne panakote.

Predlagano pivo: Duchesse de Bourgogne

Tiramisu in (sladek) stout

Tiramisu je izjemno priljubljena sladica v naših koncih sveta, zato je bilo smiselno poiskati primerno pivsko kombinacijo. Ker je na osnovi kave je zagotovo zelo primerna smer, da najdemo tudi pivo s podobnimi značilnostmi. Kaj hitro v enačbo priskaklja stout, kjer skoraj vedno najdemo elemente kave in čokolade, kar vse skupaj odlično zapakira v kavno-čokoladni paket okusov. Priporočamo uporabo bolj sladkih verzij stouta, morda kar tako imenovani sladek stout, ki ima dodano celo laktozo.

Predlagano pivo: To Øl By Udder Means

Kremšnita in tripel

Za konec smo pustili še slovenski troslojni ponos, ki kar kliče po odličnem pivu ob svojem boku. O kremšniti ne bomo izgubljali vrstic, saj vsi vemo za kaj gre. Tripel pa je torej svetlo, rahlo pikantno, suho in alkoholno dokaj močno trapistovsko pivo, ki ga zaznamuje zaokrožen sladni okus in zelo delikatna rahla grenkoba. S svojo stopnjo karbonacije bo odlično botroval sladici, njegove sadne in pikantne arome ji bodo dodale povsem novo dimenzijo.

Predlagano pivo: Westmalle Tripel

(Objavljeno v tiskani izdaji revije Dober Tek.)

ONLINE/OFFLINE DEGUSTACIJA IN TEČAJ VARJENJA PIVA?

Vrhunska piva za vrhunsko doživetje. Spoznajte spekter raznolikih okusov in brbončice vam bodo še dolgo hvaležne.

Želim več informacij!